Nakon smrti Đorđa Lazarevskog

Policija okupirala stan u Sarajevu, traži se njegov brat koji je krenuo u osvetu

Sarajevski policajci jučer su intervenirali u zgradi u ulici Avde Sumbula na boju 4, u kojoj sa majkom živi Aleksandar Lazarevski, brat Đorđa Lazarevskog, koji je proteklog vikenda na Smetovima umro u policijskoj marici nakon što je uhapšen.

Policajci su oko 12 sati okupirali zgradu na Bjelavama nakon dojave ženske osobe, koja se predstavila kao Aleksandrova majka Sandra Lazarevski. Ona je nazvala Policijsku stanicu Centar Sarajevo, kazavši da je ona u Zenici te da se boji se da će Aleksandar postati nasilan. Prije dolaska policije, komšije su vidjele Aleksandra kako preko balkona bježi iz zgrade.

policija-na-bjelavama

Bio privođen

– Ženska osoba dojavila je da je bilo određenog uznemiravanja. Stan je bio zaključan i iz njega se niko nije javljao. Nije utvrđeno je li bilo ikakvih dešavanja – kazao nam je dežurni operativni Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Nezvanično saznajemo da je Aleksandar Lazarevski u ponedjeljak privođen nakon što je pretukao majku. On je jučer pušten na slobodu i, kako saznajemo, navodno je opet napao majku. Policija je jučer tragala za Aleksandrom i da ne bi bilo osvete zbog smrti njegovog brata Đorđa.

Ekipa Hitne pomoći dolazila je na Bjelave, ali kako nam je potvrđeno u policiji, oni nisu intervenirali i odmah su se vratili. Pred zgradom u ulici Avde Sumbula sa policijom je bila i mlađa djevojka, koja nije željela da daje izjave, a policajci su nam zabranili da s njom dalje razgovaramo.

– Ne možete razgovarati s njom, to je osoba koja je zadržana – kazao nam je jedan od policajaca, a saznajemo da je policija djevojku zatekla pred zgradom.

Na mjestu događaja jučer se moglo vidjeti da je jedan od policajaca iz zgrade iznio dvije automatske puške, ali o ovome u policiji nismo mogli dobiti nikakvu informaciju. Govorilo se jučer i da je u stanu pronađena krv, ali ni o tome nije bilo nikakve potvrde.

braca-lazarevski

Braća Lazarevski

I dok je policija u Sarajevu utvrđivala šta se dešavalo s Aleksandrom Lazarevskim, u Zenici se još utvrđuje uzrok smrti Đorđa Lazarevskog (22) tokom tehnopartija na Smetovima.

Obavljena obdukcija

Prema riječima Naile Muratović, portparola Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, u prosekturi Kantonalne bolnice Zenica jučer je obavljena obdukcija.

– Preliminarno, obducent je ustanovio da na tijelu nisu pronađene povrede koju su u uzročno-posljedičnoj vezi sa smrću – rekla je Muratović, istaknuvši da je tužilac zbog toga izdao dodatne naredbe za toksikološko vještačenje i vještačenje alkohola, kojima bi se trebao utvrditi uzrok smrti.

Đorđe Lazarevski prvobitno je narušavao javni red i mir, skačući po vozilu Hitne pomoći. Zatim je, pružajući otpor, uhapšen i policijskom maricom prevezen ispred Policijske stanice Crkvice. Uspio je čak i ugristi policajca te je umro u marici. Pretpostavlja se da mu je, najvjerovatnije, pozlilo od pretjeranog konzumiranja narkotičkih sredstava, što je u konačnici za posljedicu imalo smrt.

Dobio napad na partiju

Đoka je, tvrdi jedan od prisutnih na partiju, prvo uzvikivao: “P…. zeničke.” Potom se svađao sa policijom da bi potom dobio napad. Zatim mu je ukazana pomoć u vozilu Hitne pomoći, nakon čega je došao sebi.

– Tada je ponovo počeo da provocira, skače po vozilu Hitne, nakon čega je uhapšen. Šta se dalje dešavalo na putu do Zenice, zaista ne znam – kaže jedan od očevidaca.

Ekskluzivni snimak posljednjih trenutaka Đorđa Lazarevskog: Policija ga je uvela u vozilo iz kojeg nije izašao živ

Smrt Đorđa Lazarevskog u policijskoj marici nakon njegovog hapšenja na tehno-partiju u zeničkom naselju Smetovi, još uvijek nije u potpunosti rasvijetljena.

Naime, Lazarevski je tokom partija izazvao incident kada se popeo na vozilo hitne pomoći i počeo da ga demolira. Razbijao je, urlao, skakao…Dok nije došla policija.

Lazarevski je potom uhapšen, stavljen u policijsku maricu koja ga je trebala prevesti do policijske stanicu u Zenicu. Tamo nije stigao živ. Na putu do stanice Lazarevski je pod još nerazjašnjenim okolnostima preminuo.

Prvi preliminarni rezultati obdukcije pokazali su da na tijelu nije imao povrede koje bi bile uzrok smrti. Sumnja se da je uzrok smrti vezan uz određene narkotičke supstance koje je vjerovatno uzimao. Da li je bilo policijskog nasilja, nije utvrđeno.

Kako saznajemo, Lazarevski je tokom partija, još prije ovoga, napravio drugi, manji incident. On je na partiju bio sa društvom, a iz nepoznatih razloga potukao se s jednom od svojih prijatelja, te mu izbio zub. Nakon toga nastaje drama.

Portal Avaz.ba objavljuje ekskluzivni snimak na kojem se vide posljednji trenutci života Đorđa Lazarevskog.

Na snimku se vidi Lazarevski kako stoji na vozilu Hitne pomoći, skače, čupa i galami. Oko vozila stoje policajci i zaštitari.

U jednom trenutku na snimku se vidi kako zaštitari uzimaju velike drvene šipke te Lazarevskog pokušavaju skinuti s vozila.

Nakon izvjesnog vremena policija uspijeva da ga “svuče” s vozila te ga uz njegovo opiranje sprovodi u maricu, iz koje nije izašao živ.

Inače, Lazarevski je od ranije dobro poznat policiji, ali sarajevskoj kod kojih ima podeblji dosje zajedno s bratom Aleksandrom. Između ostalog u julu 2009. godine Đorđe i Aleksandar Lazarevski uhapšeni su zbog učestvovanja u tučnjavi u kojoj je nožem uboden Sanel Šaćirović.

U julu 2010. godine  Aleksandar Lazarevski uhapšen jer je ispred ugostiteljskog objekta “Que Pasa” na Džidžikovcu nožem ranio Sanjina Sefića.

Iste godine u januaru protiv njega se vodio postupak za pokušaj ubistva Adisa Điorđijevića, ali je pušten na slobodu. Hapšen je zbog razbojništva u prodavnicama i sportskim kladionicama.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *