Veličanstven koncert u Tuzli

Balašević prvi put na stadionu: Neki novi klinci luduju za njim

Poslije 17 godina čekanja, legendarni Đorđe Balašević je pred više od 10.000 svojih obožavatelja održao veličanstven koncert na stadionu Tušanj u Tuzli. Uprkos što je na sceni čitavih četrdeset godina, Balašević će tuzlanski koncert pamtiti po činjenici što je po prvi put u karijeri pjevao na Tušnju.

Njegova veza s Tuzlom datira iz prošlog stoljeća, kada je sa svojim bendom stigao u salu na Tehnološkom fakultetu. Svih tih dana i događaja Balašević se prisjetio tokom koncerta, koji je bio svojevrsna razglednica njegovog života sa koje su “neki novi klinci” imali šta naučiti o ljubavi, poštovanju, navikama pa, ako hoćete, i o životu uopšte.

Ovacijama je dočekan na sceni, a pjesmom “Stih iznad svih” otvorio je dugoočekivanu tuzlansku bajku koja je pod nebeskim svodom okupila sve one koji su iščekivali koncert i doveo one iz mnogih drugih krajeva, ne žaleći truda i vremena, dolaze na svaki Balaševićev koncert u regiji.

– Malo sam zakasnio, ali to je zato što vi onako šminkerski ulazite na stadion. Kada ste čekali 17 godine, čekajte još malo – rekao je Balašević pa nastavio:

– Dobro veče mladi jeleni. To je pjesma koja ima u sebi neke trikove i niko ne može da kaže da je na ekavici, ijekavici ili na ko zna kakavici. Ne prevodi se u Tuzli, Zadru, Valjevu. Ne postoji niti jedna jedina riječ koja može da nas podijeli. Vi ste moji zemljaci, kako god da ga okreneš – kazao je Balašević, koji je u drugoj numeri “Neki novi klinci” zasut plišanim zečevima.

– Rekao sam malog belog zeca, a vi ste bacili plavog – rekao je u svom stilu Panonski mornar, koji je naredna četiri sata otpjevao sve on pjesme koje se sa njim horski pjevaju, koje bude emocije, smijeh i suze…

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *