Main Menu

Ovo su noviteti koje donosi Svjetsko prvenstvo u Kataru

Svjetsko prvenstvo 2022. se približava. Prva utakmica Mundijala u Kataru igrat će se u nedjelju, 20. novembra.

Na takmičenju će nastupiti 32 ekipe, a očekuje se da će 1,2 miliona navijača posjetiti Katar, koji će postati prva zemlja na Bliskom istoku koja će organizirati SP.

Svjetsko prvenstvo u nogometu u Kataru je 22. po redu svjetskog prvenstva u nogometu. To će biti drugo svjetsko prvenstvo na azijskom kontinentu nakon Svjetskog prvenstva u Južnoj Koreji i Japanu 2002..

Ovo će biti i posljednje izdanje Svjetskog prvenstva na kojem nastupaju 32 reprezentacije jer će se broj reprezentacija povećati na Svjetskom prvenstvu 2026. na 48.

Zbog iznimno visokih temperatura u Katru tokom ljetnih mjeseci, ovo svjetsko prvenstvo održat će se od sredine novembra do sredine decembra, što ga time čini prvim Svjetskim prvenstvom u historiji koje se neće održati u maju junu i julu. Francuska brani naslov prvaka, a Hrvatska naslov viceprvaka.

Turnir u Kataru obilježit će i nekoliko noviteta. Tu su nova VAR pravila, bit će po pet izmjena, a neke utakmice sudit će žene.

Novi sistem otkrivanja ofsajda
U julu je Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) najavila korištenje poluautomatiziranog sistema otkrivanja ofsajda na SP-u, kako bi se pomoglo u njegovom brzom i preciznom dosuđivanju.

Prema pravilima FIFA-e, igrač je u ofsajdu ako je “bilo koji dio glave, tijela ili stopala na protivničkoj polovini (isključujući liniju na polovini igrališta) i ako je bilo koji dio glave, tijela ili stopala bliže protivničkoj gol-liniji nego i lopta i pretposljednji protivnik”.

Tehnologija koristi senzor u lopti i sistem kamere za praćenje udova za određivanje kretanja igrača.

Kako bi pomogli navijačima i gledateljima kod kuće da razumiju odluku sudije, podaci će se koristiti za projeciranje 3D slika na ekranima stadiona.

Ženske sudije
Po prvi put na SP-u, među 36 sudija koje će voditi utakmice, bit će i tri žene.

Francuskinja Stephanie Frappart, Japanka Yoshimi Yamashita i Salima Mukansana iz Ruande i ranije su sudile međunarodne utakmice u muškoj konkurenciji, između ostalih i Super kup UEFA-e i Afrički kup nacija.

Bit će tri žene sudije

– To je snažan znak FIFA-e i zvaničnika da u toj zemlji imaju žene sutkinje – rekla je Frappart.

Uz njih će biti još tri žene koje će na SP doći u ulozi pomoćnih sudija.

Po pet izmjena
Ekipama će biti dozvoljeno pet izmjena na svakoj utakmice, u odnosu na tri koje su bile prije četiri godine na Mundijalu u Rusiji.

Pravilo je uveo Međunarodni odbor nogometnog saveza 2020. godine, u jeku pandemije korona virusa.

Ukoliko se nakon 90 minuta budu igrali produžeci, obje ekipe dobijaju mogućnost još jedne izmjene.

Ovo pravilo je već realizirano u nekoliko jakih liga, uljučujući špansku i američku.

Drugi termin
Za razliku od prethodnih turnira, ovaj u Kataru igrat će se u novembru i decembru.

Ranije se Mundijal uvijek igrao tokom ljeta na Sjevernoj hemisferi, najčešće u junu i julu.

Promjena je napravljena kako bi se izbjegle visoke temperature u Kataru, koje u tom periodu dostižu i 50 stepeni Celzija.

Očekuje se da će se temperature tokom odigravanja turnira kretati između 14 i 31 stepen.

Širi spiskovi igrača
U novembru zemlje sudionice objavljuju spiskove koji će sadržavati najviše 26 igrača, tri više od onoga što je bilo dopušteno na SP-u u Rusiji.

Prema FIFA-i, promjena je napravljena zbog “jedinstvenog tajminga” turnira koji se održava u novembru i poremećaja uzrokovanih pandemijom COVID-19.

Preliminarni sastavi ekipa su također povećani, sa 35 na 55.

Najkompaktniji Mundijal
S teritorijom od nešto više od 11.500 kvadratnih kilometara i populacijom od oko 2,9 miliona ljudi, Katar će biti najmanja zemlja ikada koja je organizirala turnir.

Svih osam stadiona nalazi se u krugu od 50 kilometara od glavnog grada Dohe.

Tokom grupne faze igrat će se i do četiri utakmice na dan.

Dok Katar i FIFA kažu da će “kompaktna” priroda turnira omogućiti ljudima da gledaju više utakmica dnevno, kritičari tvrde da bi priliv više od 1,2 miliona ljudi mogao dovesti do velikih gužvi na ulicama, što bi im otežalo kretanje.

– Imati četiri utakmice u jednom danu izazov je za grad kao što je Doha – kazao je prošlog mjeseca Abdulaziz Ali Al-Mawlawi iz Vrhovnog odbora za isporuku i naslijeđe, organizatora turnira.

Škole u Kataru bit će zatvorene tokom turnira, a radno vrijeme u zemlji će biti skraćeno.






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *