Šta (ni)je BiH dobila na samitu u Trstu

Evropska unija: Nećete s nama, ne damo vam pare!

Bosna i Hercegovina mogla je više nego zadovoljna otići sa samita zapadni Balkan – Evropska unija koji je jučer održan u Trstu.

Od ukupno sedam prihvaćenih projekata, našoj državi odobrena su čak četiri. Dva projekta u Makedoniji sufinansirat će EU, kao i projekt u Srbiji.

Skoplje i Beograd iz Italije su se vratili s koferima punih para. Sarajevo je opet ostalo praznih šaka. Barem za sada!

Na čekanju 

Sve je, u najboljem slučaju, sada na čekanju. Brisel je (bio) voljan u našu državu u narednom periodu uložiti nekih 500 miliona KM. Od tog novca, 92 miliona maraka je donacija Evropske komisije, a nešto malo više od 400 miliona KM su vrlo povoljni krediti Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Nakon što BiH nije potpisala pristupanje Transportnoj zajednici, novom tijelu balkanskih država i EU, ta 92 miliona KM su blokirana.

trst-dokument

 Pregled odobrenih projekata EU: BiH prošla i najbolje i najgore 

S obzirom na to da EIB i EBRD tijesno sarađuju s Briselom, prosto je nevjerovatno da bi ove dvije evropske finansijske institucije ulazile u poslove koje ne podržava EU.

I ne samo da je pod upitnikom ovih 500 miliona KM.

Daljnje kompliciranje odnosa u BiH, našu državu samo će koštati više i više. Po sistemu spojenih posuda, izostanak jedne investicijske tranše, vodi sličnim pojavama i ciklično se širi.

Jasna poruka 

Unija je, kako je jučer objavila Diplomatska služba (EEAS) Federike Mogerini (Federica Mogherini), u naredne tri godine spremna potrošiti na Balkanu ukupno sedam milijardi eura!

Uz ranije odobrene četiri, EU je za Balkan iznašla dodatne tri milijarde eura. Od tog novca, Unija je do sada na Balkanu izdvojila tek skoro dvije milijarde eura.

Na samitu u Trstu jučer se vrlo jasno moglo vidjeti da je Brisel odlučan snažnije investirati i odlučnije biti prisutna na Balkanu. BiH je to bolno osjetila na svojoj koži.

Iako, na prvi pogled, samo pristupanje Transportnoj zajednici nije povezano s daljnjim investicijama, EU je ipak povezala ove dvije stvari.

Poruka je više nego jasna – nećete u naše institucije, nema naših investicija!

Sat otkucava 

Sada je najmanje pola milijarde maraka na čekanju. Sat otkucava i u narednih 15 dana se mora iznaći rješenje. Nogometnim rječnikom kazano, lopta je (OPET!) na našem dijelu terena.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić (SDA) zasigurno je najnesretniji čovjek danas. On sada mora raditi, što mu nije jača strana.

Tvrde izjave koje daje više odaju paničnost nego njegovu riješenost da djeluje. Čak i kada bi htio, on tradicionalno ne zna kako.

S druge strane, državni ministar prometa Ismir Jusko (SBB) čini sve da se rješenje nađe i novac ipak ne ode. Jer, i njemu, kao i ostalim predstavnicima BiH, u Trstu je jasno poručeno da novac neće dugo čekati i da će, ako se rješenje brzo ne nađe, biti preusmjeren drugim državama regiona. Kosovo, Albanija i Crna Gora jučer nisu dobili novac EU, a njihovi projekti su poslani, spremni i brzo radovi mogu početi.

Ljutnja briselskih zvaničnika

Evropska komisija intenzivno je uključena. I u Trstu se jasno mogla vidjeti ljutnja briselskih zvaničnika. Komesar Johanes Han (Johannes Hahn), zadužen za proširenje, pokazao je to i na momente upadljivim ignorantskim odnosom prema bh. zvaničnicima. Kako nam je preneseno, u nekoliko navrata on je samo prošao pred njih.

Ipak, Komisija je voljna snažno pomoći da se rješenje nađe, ako treba i uz ignoriranje nenormalnih zahtjeva iz entiteta Republika Srpska!

Diplomatska mašinerija Komisije i EU u punom je pogonu.

Svaka marka je bitna

Dva projekta na Koridoru 5C, mediteranski koridor kod Rudanke te Luka Brčko su pod ručnom. Neko će pomisliti da 92 miliona donacija od EU i nije neka para.

No, taj je novac tek početak. Ako ga odbijemo, s njim odlaze milijarde maraka potencijalnih investicija ne samo iz EU. U situaciji u kojoj jesmo, svaka je marka više nego bitna!

 « (Previous News)Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *