Kako izbjeći mučninu u vožnji

Korisni savjeti

Ušli smo u sezonu učestalijih putovanja, a nju karakterizira i bolest kretanja odnosno mučnina koju mnogi osjećaju u vožnji.

Problem je tim veći ako mučnine tokom vožnje automobilom osjećaju djeca, jer ona moraju sjediti na stražnjem sjedalu, dakle tamo gdje se najviše osjećaju posljedice stani-kreni ritma vožnje i zavojitih saobraćajnica. Također, mučninu u vožnji potiče i pogoršava kad je glava spuštena jer putnik igra videoigre ili gleda film, a upravo to djeca i mladi često rade kako bi im vrijeme tokom putovanja brže prošlo, prenosi Večernji list.

Procjenjuje se da od bolesti kretanja pati oko 50 posto populacije – neki uvijek kad se voze, neki povremeno. Ford je nedavno radio istraživanje na ovu temu, a ono je pokazalo da putnik koji gleda u ekran tokom kraćeg putovanja mučninu počinje osjećati već nakon deset minuta.

Ovo je istraživanje rađeno na uzorku odraslih osoba, koje su ipak u boljoj situaciji od djece – jer mogu sjediti sprijeda, jer mogu sami sebe smiriti i osvijestiti potrebu da dišu polako i duboko te da gledaju ravno ispred sebe, po mogućnosti u daljinu. Djeca se dodatno uznemire kad osjete mučninu, postanu plačljiva, pokušavaju se spustiti u ležeći položaj, što još brže dovede do povraćanja.

Bolest kretanja stoga dugoočekivano putovanje može pretvoriti u noćnu moru. Umjesto da je usmjeren na cestu, vozač preko ramena pogledava na bolesno dijete. Na konfiguraciju ceste i količinu prometa ne možemo utjecati.

Na ponašanje automobila u zavojima, odnosno intenzitet njegova naginjanja i ljuljanja, možemo utjecati mirnijom vožnjom, no ostaje činjenica da će putnici koji pate od bolesti kretanja mučninu prije osjetiti u automobilu s mekšim ovjesom.

Bebama nije zlo od vožnje

Zijevanje i problemi sa sluhom prvi su signali koji upućuju na neusklađenost signala koje mozak prima od očiju i od sistema za ravnotežu, smještenom u unutarašnjem uhu. Bebe ne pate od bolesti kretanja; ona nas pogađa tek nakon što prohodamo. Od bolesti kretanja pate i životinje, pa čak i zlatne ribice.

– Bolest kretanja kompleksan je problem. To je prirodna reakcija na neprirodnu stimulaciju i kao takvu ju ne možemo liječiti. Možemo samo ublažiti simptome. Mnogi vozači smatraju da njihova djeca imaju problem s vožnjom u automobilu, no djeca možda imaju problem samo s njihovim stilom vožnje.

Usvoje li vozači uglađeniji stil vožnje, bez naglih kočenja i kretanja, bez grubih pokreta upravljačem, reducirat će se osjećaj mučnine kod djece, a smanjit će se i potrošnja goriva – rekao je prof. dr. Jelte Bos, koji u Holandiji proučava perceptualne i kognitivne sisteme.

Također, ako je neophodno da se tokom putovanja gleda u ekran, treba ga pozicionirati na povišeni položaj, tako da se bar s jedne strane ekrana može vidjeti cesta ispred auta. Najbolja pozicija za ekran je stražnja strana suvozačeva naslona za glavu. Tako je manja vjerojatnost da će putnik koji gleda u ekran osjetiti mučninu. U svakom slučaju, putnika koji nema pogled na cestu ispred vozila prije će pogoditi bolest kretanja.

Stoga je bolje – ako već nije moguće voziti se sprijeda – sjediti na sredini stražnje klupe jer tako putnik gleda ravno cestu ispred sebe.

Kako suzbiti osjećaj mučnine u vozilu

sjedite na prednjim sjedalima ili na sredini stražnje klupe gledajte u udaljenu točku na horizontu

nemojte se voziti unatrag gledajući suprotno od smjera vožnje

izbjegavajte čitanje knjiga i igranje videoigara tijekom vožnje

neka vozač vozi nježno izbjegavajući (kad je to moguće) nagla kočenja i ubrzavanja te rupe na cesti

pomaže odvraćanje pozornosti – razgovarajte, pjevajte

osjećaj mučnine ublažit će voda i keksi od đumbira; treba izbjegavati kavu

glava mora biti što mirnija, poduprite je jastukom

na sjedalu sjedite uspravno; nemojte ni pokušavati leći na sjedalo – bit će vam još lošije, a takva je vožnja i nesigurna

pomoći će cirkulacija svježeg zraka kroz putničku kabinu

 « (Previous News)Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *