Deset očaravajućih destinacija koje turisti ne smiju da posjete

Predstavljamo neka od najzanimljivijih mjesta na svijetu na koja najverovatnije nikada nećete kročiti…

Surtsej, Island

Ako biste gledali stare mape Islanda, ne biste mogli da pronađete Surtsej jer otok nastao nakon serije zemljotresa koji su pogodili Island šezdesetih godina. Naučnici su tada na Surtseju osnovali laboratoriju, koja se i danas nalazi u funkciji.

Pristup otoku dozvoljen je samo članovima pažljivo odabranog naučnog tima jer bi posjeta turista ugrozila njegov jedinstven ekosistem.

Manstir svete Katarine na Sinaju

Ovaj kompleks nalazi se na planini Sinaj od 6. stoljeća, a njegove odbrambene zidine su ga štitile prvo od upada Krstaša, a onda i svih ostalih opasnosti.

Riječ je o jednom od najstarijih kšćanskih manastira na svijetu, koji se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine, a samo Vatikanska biblioteka ima veću kolekciju starih manuskripata.

Dom je Kapele gorućeg grma, mjesta na kojem je Mojsije navodno vidio grm u plamenu, kao što je i opisano u Drugoj knjizi Mojsijevoj.

Ipak, manastir je zatvorio vrata posjetiocima ove godine, nakon što je pripadnik ISIL-a ubio policajca u blizini.

Oblast 51, SAD

Oblast 51 u pustinjama Nevade jedna je od omiljenih destinacija ljubitelja teorija zavera. Pripada Američkoj ratnoj avijaciji i predstavlja mjesto na kojem su vršena nuklearna testiranja.

Amerikanci su vrlo tajnoviti kad je riječ o Oblasti 51, pa su vremenom počele da se šire glasine da su na ovom području primjećeni vanzemaljci.

U bazu, naravno, ne možete da uđete, ali to nije spriječilo razvoj turističke industrije.

Sana, Jemen

Prijestolnica Jemena jedan je od starijih i najviših gradova na svijetu. U Starom gradu, smještenom u srcu Sane, također se mogu vidjeti neki od najboljih primjera islamske i osmanske arhitekture.

Veći dio grada, u kojem ljudi žive već 2.500 godina, sagrađen je u 11. stoljeću, a Sana se kao cjelina nalazi se na Uneskovoj listi svjetske baštine.

Pećina Lasko, Francuska

Davne 1940, grupa tinejdžera naišla je u oblasti Dordonja na pećinu čije su zidove krasili crteži stari 2.000 godina.

Kada je pećina otvorena za javnost 1948. godine, nije prošlo mnogo prije nego što je prisustvo turista počelo da ugrožava slike. Pećina je iz tog razloga zatvorena, a u blizini otvoren muzej sa identičnom kopijom crteža.

Danas se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine i može da se pohvali najstarijim prizorima životinja iz doba gornjeg paleolita, starim oko 19.000 godina.Pećina Lasko, Francuska

Davne 1940, grupa tinejdžera naišla je u oblasti Dordonja na pećinu čije su zidove krasili crteži stari 2.000 godina.

Kada je pećina otvorena za javnost 1948. godine, nije prošlo mnogo prije nego što je prisustvo turista počelo da ugrožava slike. Pećina je iz tog razloga zatvorena, a u blizini otvoren muzej sa identičnom kopijom crteža.

Danas se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine i može da se pohvali najstarijim prizorima životinja iz doba gornjeg paleolita, starim oko 19.000 godina.

Zavjetni kovčeg, Etiopija

Neko vrijeme prije rođenja Isusa, Zavjetni kovčeg koji sadrži table na kojima je uklesano deset Božijih zapovijesti, nestao je iz Jerusalema i završio u Etiopiji.

Kovčeg se danas nalazi u gradu Aksumu, a čuvaju ga čuvari, koji ne dozvoljavaju nikome da uđe u građevinu u kojoj se nalazi. Čak i da nekako uspjete da pronađete put u zgradu, nećete uspjeti da vidite Zavjetni kovčeg jer je sakriven.

Timbuktu, Mali

Ovaj antički grad u Sahari stoljećima je bio jedno od najvažnijih centara islamskog učenja. Ipak, nakon terorističkih napada, posjeta turista ovom Unescovom dragulju drastično je pala.

Zahvaljujući tome što se nalazi na nekim od najvažnijih trgovačkih ruta, u Timbuktu se slivalo veliko bogatstvo. Čak i danas trgovci solju prolaze kroz ovo mjesto, uprkos nemirima.

Atos, Grčka

U pravoslavnim manastirima na Atosu monasi žive već više od hiljadu godina.

Ženama je zabranjen pristup, i to se vjerovatno neće skoro promijeniti. Čak ni životinjama ženskog pola nije dozvoljeno prisustvo, što znači da se mliječni proizvodi i jaja dopremaju iz drugih krajeva Grčke.

Jedini izuzetak su mačke, koje imaju zadatak da love miševe jer monasi u jednom trenutku više nisu znali kako da izađu sa njima na kraj.

Leptis Magna, Libija

Čak i prije nego što su Libiju zadesili politički neredi, njen starorimski grad Leptis Magna nije bio mnogo popularan među turistima.

Osnovali su ga Feničani u 7. stoljeću prije nove ere, a krasi ga obilje velelepnih građevina, među kojima se najviše ističe rimsko pozorište.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *