Pakao u Dalmaciji

Gore cisterna, groblje i smetljište, evakuirani neboderi – građani strahuju od katastrofe

Požar nošen jakom burom zahvatio je predvečer splitske čertvrti Dračevac, Mejaše i Kilu, gdje vojska, vatrogasci i građani pokušavaju ugasiti buktinju, a vatra je došla do trgovačkog centra City Centra One koji je evakuiran.

Požar gori u blizini benzinske pumpe na Dračevcu, a vatra je stigla i do stambenih četvrti Mejaša i Kile do POS-ovih zgrada. Stanari gase vatru u želji da spriječe veću štetu.

Vatra prijeti i zgradi Općinskog suda na Dračevcu.

Večeras je za sav saobraćaj obustavljen. Split je tako trenutno potpuno odsječen od juga jer se automobilom ne može ni prema Omišu ni prema Zagori.

Neslužbeno se saznaje i kako eksplozije koje se čuju potječu od vozila Čistoće koja je zahvatila vatra.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara potvrdio je kako je od ministra odbrane Damira Krstičevića zatražio pomoć Hrvatske vojske u splitskom naselju Kamenu kako bi zaustavio prodor vatrene stihije iz smjera odlagališta otpada Karepovca prema tom naselju.

“Odlagalište Karepovac već gori te je na putu prema naselju Kamenu 50 vojnika koji će pomoći da se zaustavi širenje požara iz smjera Karepovca prema naselju Kamenu”, rekao je večeras Krstulović Opara.

Prema njegovim riječima, trenutačno je najkritičnije kod mjesnog groblja, u blizini Kamena, gdje prijeti vatrena stihija.

Od vatrogasaca se saznaje da se izrađuju planovi obrane benzinskih crpki na ulazu u Split.

Gori na splitskoj Kili. Brani se jedna trafostanica, planula je jedna cisterna. Gori u okolici zgrada, ljudi nemoćno gledaju vatru – piše Index.

Istovremeno, hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak navečer da se čini sve što je moguće da bi se spriječili veći razmjeri štete izazvani požarima u Dalmaciji te najavio da će Hrvatska, ako bude potrebno i ako tako procjene službe, iskoristiti mehanizme civilne zaštite i obrane od požara na evropskoj razini.

“Ako se požari nastave i ako bude potrebno, i ako tako procijene naše službe, naravno da ćemo iskoristiti kvalitetne odnose koje imamo s drugim zemljama i iskoristiti mehanizme civilne zaštite te obrane od požara na europskoj razini kako bi nam eventualno pritekle u pomoć druge zemlje kao što i mi znamo često pomoći drugima”, rekao je Plenković.

Novije vijesti:

Vatra u Splitu stavljena pod kontrolu: Grad je odbranjen, najgore je prošlo

Glavni vatrogasni komandant Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavina izjavio je večeras da je Split siguran i da su svi požari stavljeni pod kontrolu.

“Sada nastojimo da ugasimo male vatre, a trenutno je na terenu više od 300 vatrogasaca. Zajedno sa svim volonterima brojka prelazi i preko 500 ljudi”, rekao je Glavina.

On kaže da vatrogasci ostaju u pripravnosti da se vatra ne bi rasplamsala, javili su hrvatski mediji.

Hrvaski premijer Andrej Plenković izjavio je da se čini sve što je moguće da bi se spriječile veće razmjere štete izazvane požarima u Dalmaciji, te da će ukoliko bude potrebno iskoristiti mehanizme civilne zaštite i odbrane od požara na nivou EU.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara apelovao je na građane da uđu u svoje domove i zatvore prozore kako bi se zaštitili od dima.

On je pozvao građane da ne kreću samostalno na požarišta već da se stave na raspolaganje policiji ili vatrogascima koji će ih uputiti dalje.

U kvartovima Splita koji su bili ugroženi vatrom na ulicama su stotine ljudi.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *