Main Menu

Sve što niste znali o trofeju SP-a: Zamijenio je “boginju” 1970., šupalj je, a pobjednici ga ne nose kući

Nogometaši Francuske i Argentine će se u nedjelju boriti za titulu prvaka svijeta i najvažniji trofej u svijetu sporta, poprilično nekreativnog naziva – Trofej FIFA Svjetskog prvenstva.

Kada je 1929. godine FIFA odlučila kreirati Svjetsko prvenstvo, trebalo je osmisliti i trofej koji će se dodijeliti pobjedniku.

Odlučeno je da trofej bude od pozlaćenog srebra, napravio ga je francuski kipar Abel Lafleur, a radilo se o drevnoj grčkoj božici pobjede Niki (odatle kolokvijalni naziv “boginja” koji je ostao i do danas iako se ne radi o istom trofeju).

Trofej je nazvan “Pobjeda” (“Victory”), bio je visok 35 centimetara i težak 3,8 kilograma, a prvi vlasnik je bio Urugvaj koji je trijumfovao na turniru 1930. godine. Tokom Drugog svjetskog rata ga je od fašista sačuvao Ottorino Barassi, potpredsjednik FIFA-e i predsjednik Nogometnog saveza Italije sakrivši ga u kutiju za cipele ispod svog kreveta.

Nakon završetka rata, 1946. godine je ime promijenjeno u “Trofej Julesa Rimeta” u čast predsjednika FIFA-e koji je bio najzaslužniji za kreiranje Svjetskog prvenstva, a on je dodjeljivan sve do 1970. godine.

Pele sa trofejem

Prema tadašnjim pravilima FIFA-e, pobjednički trofej je bio u vlasništvu pobjedničke ekipe sve do početka narednog turnira, a odlučeno je da reprezentacija koja tri puta osvoji Svjetsko prvenstvo dobija trofej u trajno vlasništvo.

Kada je Brazil 1970. godine došao do treće titule, ponijeli su “Julesa Rimeta” kući, te je FIFA morala kreirati novi trofej.

Otvoren je međunarodni konkurs na koji su pristigla 53 dizajna iz cijelog svijeta, a pobijedio je primjerak koji je dizajnirao milanski vajar Silvio Gazzaniga, umjetnički direktor kompanije GDE Bertoni, koja i danas proizvodi trofeje za prvaka svijeta.

U početku su na dizajnu bila prikazana dva golmana kako podižu ruke i drže loptu iznad glave, no skulptura je promijenjena. Dva golmana su zamijenjena sa dva anđela pobjede, a umjesto lopte nacrtan je globus.

Ono što je zanimljivo je da je samo jedan “Trofej FIFA Svjetskog prvenstva” originalan i načinjen je od 18-karatnog zlata. Visok je 38 centimetara i težak 6,2 kilograma. Unutra je šupalj jer kada bi bio u potpunosti popunjen zlatom, težio bi više od 70 kilograma i bilo bi ga teško podići.

Francuzi su posljednji podigli novi trofej 2018. godine

Originalni primjerak, čija vrijednost se procjenjuje na 20 miliona dolara, se dodjeljuje reprezentativcima koji osvoje Svjetsko prvenstvo.

Ime pobjednika se ugravira na ploču s donje strane na licu mjesta, no odmah nakon toga ide u GDE Bertoni na redovnu restauraciju a potom u sjedište FIFA-e u Cirih, a nogometni savez pobjedničke selekcije dobija repliku koja je istih dimenzija, ali ne od zlata već od pozlaćene bronze.

Reprezentacija Zapadne Njemačke bila je prvi tim koji je osvojio ovaj trofej na Svjetskom prvenstvu 1974. godine. Nijemci su ga podizali i 1990. i 2014., Italijani 1982. i 2006., Brazilci 1994 i 2002., a Španci 2010. godine.

Dakle, do sada je načinjeno i podijeljeno 12 replika trofeja. Ekipa koja u nedjeljnom finalu osvoji titulu prvaka svijeta podići će Trofej FIFA Svjetskog prvenstva treći put. Argentinci su ga ranije podizali 1978. i 1986., a Francuzi 1998. i 2018. godine.



« (Previous News)



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *