Izum koji je unaprijedio vožnju: 90 godina servo kočnica

Bez ikakve sumnje, kočioni sistem je prvi i najbitniji dio bezbjednosnih komponenti vozila, ali prije jednog vijeka automobilske kočnice su sa mukom uspijevale da isprate performanse motora i težinu vozila iz tog vremena.

Tragajući za boljim rješenjem, kompanija Bosch predstavila je 1927. pneumatsku servo kočnicu koja je značajno poboljšala bezbjednost na putevima. Zahvaljujući ovom izumu, zaustavni put savremenih komercijalnih vozila smanjen je za trećinu.

Godinu dana kasnije, Bosch predstavlja još jednu podršku kočnicama, kompaktan sistem asistencije kočenja za putničke automobile.

Nakon toga, 1936. godine, uslijediće i osnova modernog antiblok sistema kočnica, koju su razvili inženjeri Boscha, da bi zatim ta kompanija prijavila patent za “mehanizam protiv blokiranja točkova motornog vozila”.

Međutim, tek je 1978. moćna digitalna tehnologija omogućila serijsku proizvodnju ABS (antiblok) sistem kočenja.

U narednom periodu, inovacije kompanije Bosch, kao što su ABS, kontrola proklizavanja TCS lansirana 1986. koja je bila zasnovana na ABS sistemu, i elektronski program stabilnosti ESP lansiran 1995. godine, postali su neke od najbitnijih komponenti za bezbjednost u vožnji.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *