Main Menu

Čista kuhinja je pola zdravlja

Jedno od najvažnijih pravila svake kuhinje je čistoća ruku, a upravo su nečiste ruke jedan od glavnih krivaca za prenošenje bakterija.

Procjenjuje se da čak 1.500 bakterija “živi” na koži naših ruku, i to najviše ispod noktiju i između prstiju, prenosi 24sata.hr. Iako su neke bakterije dobre za nas, vanjske klice koje svakodnevno nesvjesno prenosimo mogu potencijalno uzrokovati zdravstvene probleme i infekcije, naročito kad je riječ o pripremi hrane.

Izbjegavajte lak
Uz čiste ruke, tokom pripreme hrane poželjno je izbjegavati lak na noktima i nošenje nakita.

Naime, prema jednoj studiji, komad nakita nakon samo sedam dana nošenja može zadržati do 428 puta više štetnih mikroba nego klozetska daska. Istraživači su otkrili da se svaki sedam dana na nakitu pojavi 21.000 bakterijskih izraslina, a najveći krivac za to je prstenje. Isto tako, borbu protiv neželjenih bakterija tokom pripreme hrane olakšat će vam redovito čišćenje kuhinjskih aparata i pomagala.

Čist frižider je siguran
Kad govorimo o čišćenju kuhinje, područje na koje biste se trebali najviše fokusirati je vaš frižider. Ako ga ne čistite redovito, prljavi frižider može biti leglo plijesni i bakterija, poput salmonele i Escherichije coli, a jedna je studija čak otkrila da samo ladice za salatu sadrže prosječno 7850 raznih bakterija.

I zato, kako biste osigurali čistoću svojeg frižidera, poželjno je svaka tri mjeseca potpuno isprazniti ga od hrane i očistiti ga otopinom kašičice tekućeg sapuna za pranje posuđa u litru tople vode. Upotrijebite čistu spužvu ili krpu od mikrovlakana za brisanje unutrašnjosti, a zatim obrišite površine čistom suhom krpom. I na kraju jedan bonus savjet. Kad vraćate hranu u frižider, dodajte novu, otvorenu kutiju sode bikarbone, koja pomaže upiti neželjene mirise.

 






Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *