Na današnji dan – 20.8.

1905. – U gradačcu rođen Hasan Kikić, bosanskohercegovački književnik koji je pisao i poeziju i prozu. Zajedno sa Skenderom Kulenovićem i Safetom Krupićem osnovao je časopis Putokaz, u osvit kulturalnog i političkog uzdizanja Bošnjaka. Rođen u osiromašenoj begovskoj porodici, kao jedan od sedam sinova roditelja Hase i Munire (rođene Đulbegović). Učiteljsku školu je pohađao u Derventi i Zagrebu i radio kao učitelj u Pašinom Konaku (Hajderovići) u okolini Zavidovića, Rogatici, Gornjem Sjeničaku u okolini Vrginmosta i Pisarovini u Hrvatskoj. Pravni fakultet pohađao i završio u Beogradu. 1937. godine zajedno sa Skenderom Kulenovićem i Safetom Krupićem u Zagrebu pokrenuo muslimanski časopis Putokaz. Sa početkom Drugog svjetskog rata odlazi u partizane u februaru 1942. i kao komesar bataljona gine tri mjeseca kasnije – 6. maja 1942. u četničkoj zasjedi. Po njemu je nazvana Nagrada za prosvjetne radnike u Socijalističkoj republici Bosni i Hercegovini.

1951. – Rođena Nura Bazdulj-Hubijar bosanskohercegovačka književnica. Nura Bazdulj-Hubijar rođena je 20. augusta 1951. godine u Mrđenovićima kod Foče. Od 1954. godine živjela je u Sarajevu, gdje se i školovala. Nakon završenog studija medicine 1975. godine seli u Travnik gdje i danas živi. Radi kao ljekar, specijalist medicinske mikrobiologije. Do sada je objavila niz romana, pjesama i drama. Njena djela prevođena su na njemački, holandski i norveški, a jedan od njenih romana 1996. snimljen je u tehnici za slijepe osobe. Drama “Braća” izvedena je premijerno u Zenici 1998. Uvrštena je u školske čitanke, Antologiju bošnjačkog putopisa 20. vijeka i u školsku lektiru. Tekstovi Nure Bazdulj-Hubijar uvršteni su u čitanke, a roman “Ruža” u lektiru. Saradnik je dječijih listova “Male novine”, “Lastavica”, “Vrelo Bosne” i “Palčić”, te časopisa “Most “, “Odjek” i “Bosanska vila”.

1961. – Rođen Emir Hadžihafizbegović, jedan od poznatijih savremenih bosanskohercegovačkih glumaca. Diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, 1986. Profesor glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo u mandatu Vlade Kantona Sarajevo 2007-2011. Ostvario je više od 50 uloga u pozorištu i na TV-u. Njegove najpoznatije uloge su u filmovima, koji su dobili i međunarodne nagrade: “Otac na službenom putu” reditelja Emira Kusturice (Zlatna Palma u Cannesu), “Gori vatra” reditelja Pjera Žalice (Srebreni leopard u Locarnu), “Ljeto u zlatnoj dolini” reditelja Srđana Vuletića (Zlatni tigar u Rotterdamu), “Grbavica” rediteljke Jasmile Žbanić (Zlatni medvjed u Berlinu). Također, glumio je i u kultnoj “Audiciji”, te u brojnim TV-serijama.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *