Main Menu

Znate li koliko ima automobila na svijetu?

Uprkos pandemiji i dvije velike recesije, broj automobila na našoj planeti nezaustavljivo raste. Možete li pogoditi koliko automobila trenutno vozi putevima Zemlje?

Još prije 14 godina govorilo se o milionima, a danas se taj broj drastično povećao. Dio zasluga tu ide na račun sve veće pouzdanosti, ali možda najveći zamah povećanju automobila je dalo kinesko tržište. Izbrojimo li sve automobile koji trenutno voze Zemljom, stare i nove, doći ćemo do iznosa od nevjerovatnih 1.47 milijardi primjeraka.

Procjena je to na osnovu podataka Hedges & Company, a otkriva nam i kako su ti automobili raspoređeni po kontinentima, pa i samim zemljama, piše The Drive.

Ako ste mislili da je Sjeverna Amerika i dalje predvodnik s najviše automobila, prevarili ste se. Titula najvećeg ide Kini s 415 miliona registrovanih automobila u 2022. godini i upravo zahvaljujući Kini, pobjednik među kontinentima je Azija s ukupno 543 miliona automobila.

Iza Azije na red dolazi Evropa s 413 miliona automobila. Potom na red dolazi Sjeverna Amerika s 358 miliona automobila, od čega njih čak 78% otpada na SAD.
Broj automobila po regijama:

Azija: 543 miliona
Evropa: 413 miliona
Sjeverna Amerika: 358 miliona
Južna Amerika: 84 miliona
Srednji istok: 50 miliona
Afrika: 26 miliona
Antarktik: oko 50





« (Previous News)



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *