Main Menu

Pohovano meso bit će sočno ako mu dodate ovu namirnicu

U svijetu kulinarskih trikova, kojih je internet prepun, izdvojili smo jedan koji je vrlo jednostavan. Riječ je, naime, o pohovanom mesu koje tokom termičke obrade zadržava svoju sočnost zahvaljujući jednoj namirnici.

Ovaj jednostavan, ali izuzetno efikasan trik za postizanje ukusnog pohovanog mesa može napraviti značajnu razliku u teksturi i okusu vašeg omiljenog jela. Samo treba prije pohovanja meso da marinirate u mlijeku pola sata.

Prednosti mariniranja u mlijeku
Omekšavanje mesa

Mlijeko sadrži mliječnu kiselinu i enzime koji mogu pomoći u razgradnji kolagena i proteina u mesu. Ovaj proces omekšava vlakna, čineći meso nježnijim i sočnijim nakon termičke obrade.

Unaprijeđeni okus i aroma

Mariniranje mesa u mlijeku dodaje delikatan i blag okus. Mlijeko također može neutralizovati neželjene mirise mesa, posebno ako je starije ili ima jači miris.

Da brašno fino obloži meso

Mlijeko pomaže u stvaranju ljepljive površine na mesu, što omogućava da brašno bolje prianja. To će doprinijeti hrskavoj i zlatnoj kori prilikom pohovanja.

Brže pohovanje

Meso koje je marinirano u mlijeku često se brže pohuje. Mlijeko doprinosi bržem prodiranju toplote tokom pohovanja, omogućavajući da se meso brže skuha iznutra, dok spoljni sloj ostaje hrskav.

Dodatni savjeti
Koristite mlijeko s više masnoće jer ono dodatno doprinosi mekoći mesa.

– Potopite meso u mlijeko najmanje pola sata prije pohovanja da bi mliječni enzimi imali vremena da djeluju na meso.

– Uz mlijeko možete dodati i začine da biste dodali dodatne slojeve ukusa – u mlijeko stavite po kašiku aleve paprike, soli, bibera.

Nakon mariniranja meso pohujte prema standardnom postupku – umakanjem u jaja i prezlu, a zatim pržite dok ne postane hrskavo i zlatno.





« (Previous News)



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *