Main Menu

Institucije BiH kupuju 215 litara žestokog pića i morske plodove

U institucijama BiH i ubuduće će se hraniti dobro i raznovrsno. Barem ako je suditi prema onome što je Služba za zajedničke poslove institucija BiH nabavila ili namjerava nabaviti. Bit će svega i za ljubitelje dobre kapljice, a tu je i jagermeister. U narodu kažu dobar lijek za sve, jer će jedna od 56 trava sigurno biti od pomoći.

Služba je nedavno raspisala tender za nabavku alkoholnih pića, sa procijenjenom vrijednošću od oko 26.000 sa PDV-om. Rok za dostavu ponuda je 14. novembar, a sve će biti kupljeno od jednog ponuđača jer nabavka nije podijeljena na lotove.

Bezalkoholnog piva 20 flaša
Uvidom u tendersku dokumentaciju Fokus je otkrio koja se pića preferiraju u institucijama BiH, te u kojim količina će biti isporučena. Tako znamo da će biti nabavljeno 200 staklenih flašica zapremine 187 do 200 ml crnog vina vranac, a traženo je da čep bude na odvrtanje.

Kada je u pitanju pivo, saznajemo da bezalkoholno nije baš omiljeno jer će biti kupljeno tek 20 flaša od 0,25 – 0,33 litara, a uslov su čepovi bilo koje vrste, osim onih koji se otvaraju otvaračem. Ista ambalaža tražena je i za svjetlo pivo, ali je količina mnogo veće – 15.000 komada.

Među žestokim pićima i likerima najpopularniji i najtraženiji su “lavov biljni liker gorki” i “prirodna rakija dalmatinska lozovača”, kojih će biti kupljeno 55 odnosno 50 litara. U nešto manjim količinama, po 40 litara, biće nabavljeni travarica, sa najmanje 35 posto alkohola, i jagermeister biljni liker u čijem sastavu je minimalno 56 trava. Za ljubitelje viljamovke na raspolaganju će biti 30 litara.

Specijalizirani portal “Pratimo tendere” ovu nabavku ocijenio je kao rizičnu iz razloga što je Služba za zajedničke poslove institucija BiH vršila izmjene i dopune planskih dokumenata s ciljem njenog naknadnog uvrštavanja. Pored toga, tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. Fokus je analizom tenderskih dokumentacija i obavještenja utvrdio da isti rizici postoje i kod nekih drugih nabavki ove službe.

Dimljeni losos i prvoklasna hobotnica
Sada kada smo riješili piće, red je da pređemo na hranu. U nastavku ćemo prvo o zamrznutim proizvodima koji će, prema procjeni kupca, koštati do 290.901,78 KM sa PDV-om. Zainteresirane firme ponude mogu dostaviti do 23. novembra. Okvirni sporazum u trajanju od dvije godine bit će zaključen sa jednim ponuđačem jer je ugovorni organ smatrao da se nabavka ne može podijeliti na lotove.

Na tenderu se traži ponuda za sljedeće smrznuto povrće: 3.000 kg pomfrita prve klase, 1.800 kg graška, 1.700 kg špinata u briketima, 1.400 kg žute buranije, 1.400 kilograma carskog povrća, 1.300 kg brokule, po 1.200 kg đuveča i karfiola, 1.000 kg prokulica, 500 kg pekarskog krompira u kriškama s korom, 200 kg kukuruza šećerca, te 100 kg klepa sa mesom i po 20 kilograma zamrznutog tijesta, višnji i malina.

U okviru nabavke smrznutih proizvoda nisu zaboravljeni ni plodovi mora. Tako će Služba za zajedničke poslove institucija BiH kupiti 3.500 kg oslića u pakovanju od tri do četiri kilograma, zatim, 1.500 kilograma očišćene lignje, 1.000 kg filea lososa bez kosti u vakumiranom pakovanju, 200 kg dimljenog lososa, po 100 kg hobotnica prve klase i očišćenih repova kozica, te 20 kg škampi. Prve klase, naravno.

Nadjev od sira minimalno 18 posto
A šta bi bila trpeza bez pite? I to ne bilo kakve, i ne bilo čije. Zato su u Službi detaljno “nacrtali” kakvu žele, što, vjerovatno, sužava krug ponuđača koji mogu odgovoriti zahtjevu. Tenderom se traži po 200 kilograma krompiruše, zeljanice, sirnice i bureka, sa precizno utvrđenim procentima pojedinih sastojaka. Kao primjer ćemo navesti zeljanicu.

– Pita sa zeljem zamrznuta, zvrk 100 grama. Pakovanje: minimalno 600 grama. Sastav: nadjev od špinata minimalno 45% (svježi sir minimalno 38%, špinat min 38%, suncokretovo ulje, mlijeko, jaja, griz, so, gustin) brašno, voda ulje i so – zahtjev je iz tenderske dokumentacije. Koliko se išlo u detalje možete pogledati na izdvojenom dijelu tenderske dokumentacije.

Hirurški precizno je određen i sastav njoka, kojih je naručeno 100 kilograma – voda, krompirove pahuljice minimalno 24 posto, žumanjak u prahu, rižino brašno, pšenična krupica, so, voda, mlijeko u prahu. Pogačica sa sirom bit će kupljeno 50 kilograma, pojedinačnog pakovanja 700-1000 grama. Što se tiče sastava, on treba izgledati ovako: nadjev od sira minimalno 18% (svježi sir min. 92%, pasterizirano jaje, biljne masnoće, škrob, so, voda) pšenično brašno, biljne masti, voda i so.

Zašto je puretina “protjerana” iz institucija
Kao što smo ranije naveli, Služba za zajedničke poslove mijenjala je planske dokumente kako bi uvrstila neke nove nabavke. Međutim, u Planu objavljenom na stranici Portala javnih nabavki nismo uspjeli naći onu koja se odnosi na svježe pileće i pureće meso i prerađevine. Uprkos tome, tender je raspisan, a dan kasnije i njegova ispravka.

Naime, Služba je 30. oktobra raspisala tender za nabavku svježeg pilećeg i purećeg mesa i prerađevina procijenjene vrijednosti 239.835 KM bez PDV-a ili nešto više od 280 hiljada sa PDV-om.

Navedeno je da se planira koristiti e-aukcija i da je kriterij za dodjelu ugovora najniža cijena. Ni ova nabavka nije bila podijeljena na lotove uz obrazloženje da to nije moguće. Međutim, samo dan kasnije Služba objavljuje ispravku obavještenja na način da iz tendera briše pureće meso i njegove prerađevine te ostavlja samo pileće meso i prerađevine. Također, umanjuje procijenjenu vrijednost nabavke, vjerovatno za iznos koji se planirao potrošiti za puretinu, te u novom izmijenom tenderu ona iznosi 168.924,60 KM sa PDV-om.

Možda najbolje pokazatelje o konkurentnosti ponuđača mogli bi pronaći u nekim ranijim javnim nabavkama iz ove godine.
Ugovori o nabavci svinjskog mesa i ribe već su sklopljeni, a u oba slučaja na tendere je pristigla samo po jedna ponuda. Istovremeno, ponuđene cijene bile su skoro identične procijenjenim vrijednostima ovih nabavki, iz čega možemo naslutiti da su ponuđači bili prilično sigurni u svoju pobjedu.

I kao šlag na tortu na kraju da dodamo da je u toku i tender za nabavku stastičarskih proizvoda koji će, prema procjeni, Službu koštati 91.305 KM bez PDV ili 106.826,85 KM sa PDV-om. Prijatno!








Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *