Main Menu

Na današnji dan

Na današnji dan, 9. novembra 1993. godine, nakon što je više puta pogođen tenkovskim projektilima Hrvatskog vijeća obrane, srušen je Stari most u Mostaru, jedan od najstarijih u Bosni i Hercegovini, sagrađen 1566. godine.

Taj čin snimljen je kamerama, a snimak je brzo obišao cijeli svijet.

Stari most je djelo osmanskog arhitekte Mimara Hajrudina, a njegovo rušenje često se spominje u kontekstu potpunog poraza civilizacije tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992. -1995.).

Obnovljen 2004. godine
Za rušenje Starog mosta direktno se smatra odgovornim Slobodan Praljak, bivši čelnik Glavnog stožera HVO-a, koji je tokom izricanja osuđujuće presude popio otrov u sudnici Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, u novembru 2017. godine.

Stari most, visok 24 metra u najvišem dijelu, obnovljen je i otvoren u julu 2004. godine, a 2005. godine uvršten je na listu UNESCO-ovih zaštićenih spomenika kulture.

1799. – Napoleon Bonaparta državnim udarom zbacio Direktorijum i postao vladar Francuske.

1818. – Rođen ruski pisac Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od najznačajnijih predstavnika realizma. Bio je prvi ruski pisac čija su djela prodrla na Zapad, gdje je čitan s divljenjem i za života je uživao mnogo veći ugled u francuskim nego u ruskim književnim krugovima. Djela: romani “Očevi i djeca”, “Plemićko gnijezdo”, “Rudin”, “Dim”, “Novina”, “Uoči novih dana”, pripovijetke “Proljećne vode”, “Asja”, “Lovčevi zapisi”, drama “Mjesec dana na selu”.

1841. – Umro Milovan Vidaković, prvi pisac romana u srpskoj književnosti. Djela: romani “Velimir i Bosiljka”, “Usamljeni junoša”, “Kasija carica”, “Ljubomir u Jelisiumu”, “Siloan i Milena”.

1904. – Izveden prvi let avionom koji je trajao duže od pet minuta.

1905. – Rođena Erika Man (Mann), njemačka književnica i glumica, kćerka slavnog pisca Tomasa Mana (Thomas).

1914. – Rođena američka filmska glumica austrijskog porijekla Hedvig Kisler, poznata kao Hedi Lamar (Hedy Lamarr), koja je u holivudskim filmovima, kao što su “Samson i Dalila” i “Alžir”, igrala uloge fatalnih žena. Izazvala je 1933. senzaciju svlačenjem u filmu “Ekstaza”. Napisala je autobiografsku knjigu “Ekstaza i ja”. Lamar je bila inovatorica u području bežičnih komunikacija, pa se na današnji dan, prema datumu njenog rođenja, obilježava i Međunarodni dan izumitelja, jer bez njenog izuma danas bi bio nemoguć WiFi.

1936. – Rođen Mihail Talj, šahovski velemajstor i svjetski šampion u šahu.

1946. – Sarajevska opera zvanično započela svoj rad svečanom premijerom opere “Prodana nevjesta” Bedřicha Smetane.

1951. – Umro Sigmund Romberg, američki kompozitor mađarskog porijekla, jedan od najpoznatijih kompozitora popularne muzike 20. vijeka. Komponovao je 70-ak mjuzikala, opereta i revija.

1953. – Rođena Merima Njegomir, srbijanska i regionalna pjevačica narodne muzike sa statusom istaknutog estradnog umjetnika. Dobitnica je velikog broja priznanja, te više od dvadeset nagrada na mnognim muzičkim festivalima.

U toku karijere Merima je snimila više od trideset nosača zvuka (studijskih albuma i singl-ploča) i otpjevala čuvene hitove: „Ivanova korita“, „Što je lepo kad se neko voli“, „Opilo nas vino“, „Da nije ljubavi tvoje“, „ Zelene su oči tvoje“, „Mezimica“… Osim komponovanih, pjevala je i snimala i sevdalinke, starogradske pjesme, romanse, kao i pjesme na dvadeset stranih jezika, među kojima i na kineskom, hebrejskom, grčkom, italijanskom, mađarskom, francuskom.

„Ljubav traje“
Bila je urednica Narodne redakcije RTS-a, te posebno posvećena projektima očuvanja i promocije tradicionalne muzike.

Preminula je od raka pankreasa 20. novembra 2021. godine, a sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Njena posljednja pjesma „Ljubav traje” objavljena je na dan njene smrti.

1953. – Umro velški pisac Dilen Marle Tomas (Dylan Marlais Thomas). Pisao je pjesme, priče i radio-drame. Najpoznatije djela: zbirka poezije “Smrt i ulazi”, radio-drama “Pod mliječnom šumom” i autobiografska skica “Portret umjetnika kao mladog psa”.

1970. – Umro francuski državnik Šarl de Gol (Charles de Gaulle), osnivač i prvi predsjednik Pete republike, koji je kao vođa pokreta “Slobodna Francuska” u Drugom svjetskom ratu simbolizovao francuski otpor nacistima.

1974. – Rođen Alesandro Del Pjero (Alessandro Del Piero), italijanski fudbaler kojeg mnogi smatraju najboljim igračem svoje generacije. Slavni Pele ga je izabrao među 125 najboljih igrača svih vremena, a UEFA ga je uvrstila na popis najboljih evropskih fudbalera u proteklih 50 godina.

1985. – Ruski velemajstor Gari Kasparov s 23 godine postao najmlađi svjetski prvak u historiji šaha. U meču za titulu pobijedio je također ruskog velemajstora Anatolija Karpova rezultatom 13:11.

1991. – Umro francuski pjevač i glumac italijanskog porijekla Iv Montan (Yves Montand), koji je svjetsku slavu postigao filmom “Nadnica za strah”. Ostali filmovi: “Vrata noći”, “Heroji su umorni”, “Vještice iz Salema”, “Veliki plavi put”, “Volite li Bramsa”, “Hajde da se volimo”, “Z”, “Priznanje”.

Godine 1949., upoznao je glumicu Simon Sinjore (Simone Signoret) s kojom se ubrzo vjenčao i bio u sretnom braku do kraja života, što je bilo neobično za jedan glumački par. Nakon što je 1965. izdao posljednji album i 1968. trijumfalno nastupio u pariskoj Olimpiji, napustio je muzičku scenu.

2004. – Umro Stieg Larsson, švedski književnik, novinar i antifašistički aktivist. Najpoznatiji je po trilogiji „Millennium“, kriminalističkim romanima koji su objavljeni nakon njegove smrti.

2014. – U 80. godini preminuo Nikola Simić, srbijanski i jugoslavenski pozorišni, filmski i televizijski glumac.

Filmsku karijeru započeo je 1957., a proslavio se ulogom Dimitrija Mite Pantića u filmskom serijalu “Tesna koža” (1982.-1991.). Ostao je upamćen i kao dirigent Herbert fon Karajan iz filmova “Druga Žikina dinastija” i “Sulude godine”. Zapažena uloga je bila u filmu “Davitelj protiv davitelja”, gdje je igrao inspektora koji mora da razriješi slučaj davitelja čije su žrtve žene koje ne vole karanfile.

Glumio je u brojnim tv-serijama, među kojima se proslavio ulogama u “Srećnim ljudima”, “Porodičnom blagu” i “Ljubav, navika, panika”.








Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *