Main Menu

Novogodišnji ukrasi mogu biti pogubni za kućne ljubimce

Mnogim vlasnicima vjerovatno će teško pasti nova saznanja o štetnosti uobičajenih ukrasa koji bukvalno mogu da presude psima.

Najvažnije je da budemo svjesni rizika kojima izlažemo pse. Nije riječ samo o sitnim detaljima na jelkama ili aranžmanima koje postavljamo na stolove, police i u druge dijelove stana. Čak i zdravo četinarsko drvo krije u sebi mnogo opasnih detalja.

Stoga su veterinari sastavili listu najčešće korištenih ukrasa koji mogu imati posljedice na naše četveronožne prijatelje.

Novogodišnja jelka
Zimzeleno drvce jedan je od simbola novogodišnjih i božićnih praznika. Jelka napravljena od vještačkih materijala je dobar izbor ukoliko ste pristalica ovakve dekoracije, ali mnogi vole pravo, živo drvo u domu, ali moraju biti svjesni rizika kome izlažu ljubimca.

Iako većina živih zimzelenih stabala kao što su jela, bor i smrča nije toksična za pse, njihove iglice koje padaju mogu napraviti veliki problem vašem psu. One se mogu zabosti u šape, iritirati usta i izazvati stomačne tegobe, ako ih pas proguta u većim količinama. Stoga, ukoliko imate psa, odlučite se za njegovu dobrobit i nabavite vještačko drvo.

Lažni snijeg
Neko voli da ukrasi jelku vještačkim snijegom ili njime posipa pojedine dijelove u domu. Ipak, vještački snijeg može da sadrži neke sastojke koji su toksični za kućne ljubimce.

Da biste spriječili glavobolju u vezi s mogućnošću trovanja vještačkim snijegom koji lako može da završi u ustima i stomaku psa, izbjegnite ovu dekoraciju, pa i lažne jelke posute ovim prahom.

Jestivi ukrasi
Dok mališani vole da vide čokoladne ukrase okačene o grane božićne jelke, ni u kom slučaju ih nemojte postavljati ukoliko imate psa.

Ako baš želite da imate jestive ukrase na jelki, nabavite one koji neće škoditi psu (medenjaci s rogačem, keksići od smjese koju i psi mogu da jedu i slično), ili postavite “zabranjene” ukrase visoko na jelku, ali isključivo ako ste sigurni da pas neće nastojati da ih dohvati.

Prirodna dekoracija
Neke ukrasne praznične biljke imaju različite nivoe toksičnosti, ali, ako ih pas gricne, u najbezazlenijem slučaju, u novogodišnjoj noći ćete liječiti ljubimca od dijareje.

Budite oprezni kad birate praznične biljke – božićna zvijezda, božikovina, imela i bršljan mogu izazvati stomačne tegobe koje će vam zadati mnogo glavobolja.

Staklene kugle
Fine staklene kugle su najljepši ukras svake novogodišnje jelke, ali i najgora noćna mora ukoliko se razbiju, a ne stignete na vrijeme da pokupite krhotine.

Ako pas proguta djeliće polomljenih staklenih kugli, to može da bude i bolno i opasno: osim rizika od posjekotina na šapama ili u ustima, moguć je i gori scenarij, u vidu rana na grlu i unutrašnjih povreda.

Da biste zaboravili na strah od povreda, trovanja i svake druge nevolje u praznicima koji slijede, osim navedenih mjera prevencije, obezbijedite psu miran kutak u stanu ukoliko pozivate prijatelje na večeru.

Psa prošetajte na vrijeme, ugodite mu u svemu i ne dopustite da se bilo čime povrijedi ukoliko na izvjesno vrijeme bude morao da ostane sam.





(Next News) »



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *