Main Menu

Preminuo legendarni Franc Bekenbauer, najveći igrač u historiji Njemačke

Najveći igrač u historiji Njemačke Franc Bekenbauer (Franz Beckenbauer) preminuo je danas u 79. godini.

– Sa velikim žaljenjem obavještavamo javnost da je moj suprug, naš otac, Franc Bekenbauer, sinoć preminuo mirno, u snu, okružen porodicom. Molimo vas da nam dozvolite da žalimo u miru i da se uzdržite od bilo kakvih pitanja – navela je porodica u saopštenju.

Njemačka se oprašta od svog najvećeg fudbalera. Imao je nadimak “Kajzer” po kojem je bio poznat širom svijeta, kao i po svojoj prepoznatljivoj igri. Na osnovu njegove igre izmišljena je pozicija “libero” u fudbalu.

Bekenbauer je imao velikih zdravstvenih problema o čemu je prije nekoliko dana govorio njegov brat Valter (Walter).

Ugledni njemački “Bild” piše kako su smrt njegovog sina Stefana (Stephan) 2015. godine i glasine o korupciji na Svjetskom prvenstvu 2006. uticale na njega.

Od tada se i njegovo zdravlje pogoršalo. Infarkt oka, operacije srca, plus Alchajmerova bolest s pridruženom demencijom.

Image

U posljednje vrijeme se nije pojavljivao u javnosti. Nije se pojavio na proslavi 33. godišnjice od titule svjetskog prvaka, pa su krenule glasine o njegovoj teškoj bolesti. Nažalost, one su se obistinile.

Franc Bekenbauer ostat će upamćen kao najveći fudbaler u historiji Njemačke i jedan od najboljih igrača svijeta ikada.

Igrao je za Bajern Minhen, Njujork Kosmos i HSV. S Bavarcima je četiri puta bio prvak Njemačke (1969., 1972., 1973. i 1974. godine) i tri puta je osvajao Ligu prvaka (1974., 1975. i 1976. godine). I s HSV-om je bio prvak Njemačke 1982. godine.

Osvojio je i četiri kupa Njemačke, te tri naslova sa Njujork K

Image

Dva puta je bio dobitnik Zlatne lopte 1972. i 1976. godine, a kao fudbaler je 1972. predvodio Njemačku do titule prvaka Evrope. Dvije godine kasnije vodio je Nijemce do osvajanja Svjetskog prvenstva.

Nijemce je do svjetskog trona vodio i kao selektor 1990. godine.

Od 1994. do 2009. Franc Bekenbauer obnašao je dužnost predsjednika Bajern Minhena. Jedan je od tek trojice koji su bili svjetski prvaci kao igrači i kao selektori – to su uspjeli još Brazilac Mario Zagalo (Zagallo), koji je preminuo nedavno, te Francuz Didije Dešam (Didier Deschamps).

Od legendarnog Bekenbauera se opraštaju na društvenim mrežama.



« (Previous News)



Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *