Main Menu

Kako pripremiti savršen omlet u manje od 10 minuta

Jedan od omiljenih doručaka u svijetu omlet može se pripremiti na sto načina. Chef Elis Bari (Ellis Barrie) za BBC Food podijelio je svoj način koji opisuje kao “savršen omlet za koji je potrebno manje od 10 minuta”.

Omlet je zdravo, a ne skupo jelo koje može proći i pod doručak, ručak i večeru. Omlet nije teško napraviti, a načina je doista mnogo.

Postoji nekoliko trikova za pripremu savršenog omleta i, uz malo prakse, svako može kod kuće napraviti omlet vrhunskog kvaliteta.

Početnicima se savjetuje pripremati omlet od dva jaja. Nakon što ste savladali tehniku, prijeđite na omlet od tri jaja.

Sastojci
Dvije kocke maslaca

Velika šaka špinata

Dva jaja

15 g naribanog cheddar sira

So i svježe mljeveni crni biber

Priprema
1. Otopite komadić maslaca na tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte špinat i pustite ga koju minutu dok ne uvehne. Posolite i pobiberite. Prebacite ga na tanjir i ostavite sa strane.

Veličina tave koju ljudi koriste za pripremu omleta je ključna jer mora odgovarati količini jaja koja se koriste.

U tavi od 22 cm dobit ćete omlet od dva jaja prave debljine. Koristite li veću tavu, omlet bi mogao ispasti pretanak i prepečen. Neprijanjajuća tava je najlakša za korištenje, ali teška tava će zadržati više topline i speći jaja malo brže.

2. U zdjeli istucite jaja dok se ne pomiješaju. Vratite tavu na srednje jaku vatru, dodajte preostali maslac i otopite ga dok se ne počne pjeniti.

3. Ulijte razmućena jaja pa nagnite tavu da se jaja ravnomjerno rasporede. Ostavite 20 sekundi dok se na jajima ne počnu stvarati mjehurići.

4. Brzim pokretima, lopaticom ili kuhačom, povucite stranu jaja u sredinu, dodajući maslac. Lagano protresite tavu da se jaje rasporedi po rubovima.

5. Pospite preko sir i špinat dok je jaje još malo tekuće u sredini pa maknite tavu s vatre. Posolite i pobiberite.

6. Špatulom preklopite trećinu omleta u sredinu, zatim omlet preklopite na topli tanjir. Poslužite odmah.








Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *