Zašto neke žene imaju male, a neke velike grudi?

Bujne grudi su predmet želja i muškaraca i žena. A zašto neke žene imaju male, a neke velike grudi? Za to postoji naučno objašnjenje.

Žlijezde koje proizvode mlijeko su otprilike iste veličine kod svih žena. To znači da je veličina dojke određena jedino količinom masnog tkiva ugrađenog u njoj. Zato punije djevojke i žene, obično imaju veće grudi od vitkih djevojaka. Pored toga, dimenzije se određuju faktorom nasljeđa. Mala veličina grudi kod devojčica može biti i zbog nedostatka estrogena u krvi, nedostatka hormona štitaste žlezde ili zbog nekih drugih hormonskih poremećaja.

Naučnici su dokazali i da je stalno prisustvo stresnim situacijama i da ozbiljna psihološka oštećenja negativno utiču na veličinu mliječnih žlijezdi.

Zašto je jedna dojka manja od druge?

Postoji period u razvoju kada djevojke primećuju da je jedna dojka manja od druge. U osnovi to je veoma primjetno u periodu aktivnog rasta. Ako ja razlika mala, onda je to potpuno normalno, jer mnogi dijelovi našeg tijela nisu simetrični. Isto tako, ne brinite kada jedna dojka postane malo manja nakon završetka laktacije.

Kako se nositi sa tim problemom?

Ako sve žene iz vaše porodice imaju male grudi i imate više od 21 godinu, prvi korak je da posjetite ginekologa i endokrinologa. Ljekar će ispitati vaše grudi i saznati da li postoji razlog za zabrinutost.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *