Main Menu

Kočite li pravilno na semaforu? Mnogi vozači prave istu grešku

Ukoliko svaki dan vozite gradom, onda ste često u prilici da morate da se zaustavite na crveno svjetlo, ali da li to radite na pravilan način?
Istraživanja pokazuju da veliki broj vozača, čak i onih iskusnih, pravi greške prilikom ovog uobičajenog manevra.

Djelimično jer su pogrešno naučeni u auto-školama, dijelom jer slušaju loše savjete, ali činjenica je da brojni vozači čine jednu ili više grešaka.

Česta greška je ubacivanje mjenjača u “ler” prerano, čak i nekoliko stotina metara prije raskrsnice. Prebacivanje u neutralni položaj daleko prije nego što stignete do semafora povećava habanje kočnica vašeg limenog ljubimca.

U praznom hodu, jedino sredstvo za usporavanje su kočnice, što znači da dostižu mnogo višu temperaturu nego kada kočite sa mjenjačem “u brzini”, što rezultira češćim, a samim tim i skupljim servisom kočnica.

Također, u leru je potrošnja goriva veća nego kada automobil koči motorom, odnosno kada usporava dok je mjenjač “u brzini”.

Dakle, ispravan način da zaustavite savremeni automobil je da počnete da kočite na vrijeme, dok je automobil “u brzini”. Ne pritiskajte odmah kvačilo. Tek kada potpuno usporite, odnosno prije nego što obrtaji motora padnu na 1000, pritisnite kvačilo i kada se zaustavite, postavite ručicu menjač u neutralan položaj.

Ako ćete na semaforu stajati neko vrijeme, bolje je da ostanete u neutralnom položaju sa nogom koja nije na kvačilu, nego da čekate “u brzini”.








Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *