Main Menu

Ovo je vjerojatno najzdraviji med na svijetu: Cijena mu je boli glava

Jeste li čuli za manuka med? Riječ je o medu dobivenom iz nektara biljke manuka, koju nazivaju još i stablo čaja, a raste na Novom Zelandu, u Tasmaniji i na južnoj obali Australije. Stručnjaci ga smatraju jednim od najzdravijih na svijetu.

Manuka med karakterizira visok udio polifenola zaslužnih za njegova antioksidativna svojstva, ali ono što ga razlikuje od ostalih vrsta meda je visok udio metilglioksala (MGO).

Ovaj spoj nalazimo i u našem domaćem medu, ali njegova koncentracija obično ne prelazi 10 – 20 mg po kilogramu. Sadržaj metilglioksala u manuka medu višestruko je veći, a najvrijednije vrste sadrže čak i više od 550 mg/kg MGO.

Metilglioksal je spoj s vrlo jakim antibiotskim učinkom. Zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama poput bakterija, virusa i gljivica, ima protuupalno djelovanje i odličan je za imunitet.

Ovaj med se koristi i za liječenje bolesti probavnog sistema (čir i erozija želuca ili dvanaesnika, gastritis, žgaravica, refluks, oralne infekcije itd.). Također pomaže u liječenju respiratornih infekcija, poput faringitisa ili infekcija gornjih dišnih puteva, kao i infekcija mokraćnog sistema.

Ima i antioksidativni učinak te štiti naš organizam od djelovanja slobodnih radikala.

Manuka med se koristi kao sastojak masti i obloga za liječenje teško zacjeljujućih rana, kao što su dekubitusi, čirevi, dijabetičke rane, postoperativne rane i opekline. Antibakterijska svojstva manuka meda štite takve rane od infekcija, a ujedno ubrzavaju proces zacjeljivanja. Može se koristiti i kao pomoć u liječenju akni ili psorijaze.

Jedina mana mu je cijena – kilogram, ovisno o koncentraciji MGO, stoji od 100 do 300 eura (195-586 KM).








Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *