Main Menu

Treba li pospremiti hotelsku sobu prije odlaska: Stručnjaci za bonton daju odgovor

Ako ste se ikada zapitali da li treba da sredite hotelsku sobu ili apartman prije nego što ih napustite, niste jedini! I dok neki smatraju da to nije njihova obaveza, s obzirom na to da su platili svoj boravak, neki su pretjerano revnosni, pa namjeste posteljinu do savršenstva, iako znaju da ona svakako mora da se skine i opere. Ali, šta kažu stručnjaci za bonton – u kakvom stanju treba ostaviti hotelsku sobu?

Ne ostavljajte smeće
– Apsolutno nema potrebe da namještate krevet prije nego što napustite sobu. Posteljina će svakako odmah biti skinuta, tako da nema potrebe zamarati se time – kaže za “Travel + Leisure” Majka Majer, stručnjak za bonton i autor knjiga o istoj temi.

Ona savjetuje i da ne ostavljate smeće razbacano svuda po sobi (flaše, maramice, omote…), kao što to ne biste uradili ni da ste odsjeli kod prijatelja, već da ga odložite u kante za smeće koje postoje u svakoj sobi.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju prije nego što odete iz hotelske sobe ili apartmana jesu peškiri. Najbolje je da iskorištene peškire ostavite okačene ili složene u kupatilo.

– Nikada ne ostavljajte mokre peškire na tepihu ili na namještaju, jer mogu da oštete drvo ili tkaninu i ostave mokre fleke, te da izazovu buđ, ili se možda neće osušiti na vrijeme za sljedećeg gosta – objašnjava Mejer.

Vratite namještaj
Još jedan stručnjak za bonton Dajan Gotsman, inače osnivač škole protokola u Teksasu, dala je savjete na ovu temu. Ona ističe da ne treba koristiti bademantile kao maramice za uklanjanje šminke – mogu se oprati, ali je teško ukloniti zahtjevne fleke.

– Ako razbijete čašu ili flašu, pobrinite se da pokupite komadiće u najvećoj mogućoj mjeri – dodaje Gotsman.

Zaposleni u hotelima imaju još jednu preporuku za sve goste – ako ste u sobi pomjerali namještaj, trebalo bi da ga vratite u prvobitno stanje prije odlaska! Isto važi i za telefon, daljinski upravljač ili televizor.








Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *