Učenici Osnovne škole “Drežnica” u projektu “Volontiranje je COOL!”

Potrebu za očuvanjem tradicionalnih zanimanja i zanata kao izuzetno važnih za budućnost čuvanja specifičnosti i posebnosti Drežnice, pa samim time i hitnosti djelovanja u cilju edukacije mladih generacija i razvijanja ljubavi prema naslijeđu učenici VII razreda Područnog odjeljenja Gornja Drežnica, Osnovne škole “Drežnica” iskazali su 13. 11. 2017. godine završnom aktivnošću projekta “Volontiranje je COOL!!!”, saopćili su iz OŠ “Drežnica”.

Balić Namik, Cokić Elis, Džafić Adnin, Beglerović Armin, Beglerović Arduana, Šamerić Adna i Žuškić Merima su preuzeli aktivnosti u autentičnoj vodenici “Šaškovića mlin” i proveli dan kao tradicionalni mlinari. Želja im je da zadrže tradiciju i da znanje prenesu na mlađe generacije. Zato su se odlučili na volonterski rad u tradicionalnoj mlinici (vodenici) koja je do danas zadržala originalni izgled u kojoj su nekada žito mljela dva kamena točka, a danas žito melje jedan točak dok drugi čeka bolja vremena.

“Gospođa Šašković Saja i njen muž Bećo, vlasnici mlina, su nas ljubazno primili i učenike upoznali s načinom rada mlina (vodenice), a učenici su pokazali da su i po velikom nevremenu dostojanstveni čuvari tradicije i vrijedno su obavljali posao mlinara”, izjavila je koordinatorica aktivnosti za PO Gornja Drežnica.

Ovom aktivnošću završen je projekat “Volontiranje je COOL!” u Osnovnoj školi “Drežnica”, a ostale aktivnosti koje su uradile s učenicima koordinatorice projekta bit će prezentirane na Galeriji volonterizma 2017. u Sarajevu kada će učenici zajedno sa ostalim volonterima iz Bosne i Hercegovine obilježiti Svjetski dan volonterizma, istaknuto je u saopćenju.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *