Da li znate koliko godina je danas napunio mornar Popaj

Jedan od najhrabrijih momaka iz crtanih filmova nikada nije izgubio popularnost.

Slavni mornar Popaj se prvi put pojavio u stripu 17. januara 1929. godine. Bio je to Thimble Theatre comic strip, i od prvog trenutka Popaj je naišao na sjajne reakcije.

Danas ovaj snažni mornar čija snaga leži u spanaću slavi 89. rođendan.

Popaj i Oliva su stvarni ljudi

Zapravo, crtani likovi su zasnovani na pravim ljudima. Elzee Segar je inspiraciju pronašao u svom rodnom gradu Chesteru, Ilinois. Jednooki Frank “Rocky” Fiegel je bio poznat kao čovjek koji voli da se bije i da puši. Fiegel je preminuo 1947. godine, a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše “čovjek koji je bio glavna inspiracija za Popaja”. Oliva je zasnovana na Segarovoj komšinici Dori Paskel koja je bila veoma visoka i nosila je punđu.

Popaj je ubijedio djecu da jedu špinat, ali…

Naime, u prvoj verziji Popaja njegova snaga nije zavisila od špinata, već od magične ptice koju bi morao da pomazi po glavi. U verziji 1930. godine Popaj je počeo da jede špinat da bi postao snažan.

Za vrijeme Velike depresije upotreba špinata je porasla za 33% zbog popularnosti Popaja jer je u periodu velike ekonomske krize narod bio željan hrane koja će im dati snagu.

Linija koja dovodi u vezu špinat i snagu je medicinski magazin iz 1870. koji je tvrdio da u njemu ima 10 puta više gvožđa nego što zaista ima.

U prevodu – malo su slagali, tačnije za 10 puta su slagali. Dakle, roditelji džabe gurate kašiku špinata djeci u usta, ništa od mišića.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *