Kad jednom nešto postavite na internet, povratka nema!

Predrag Puharić, stručnjak za cyber sigurnost sa Fakulteta kriminalističkih nauka u Sarajevu upozorio je da uz sve njegove dobre i korisne strane, na internetu vrebaju i neke opasnosti. Kad jednom nešto postavite na Internet, povratka nema, kazao je Puharić, gostujući u emisiji “Danas” na TV Alfa.

– Facebook ima bezbjedonosne postavke o tome ko može vidjeti određeni post, ali nemojte držati otvorene profile, i ograničavajte postove da mogu vidjeti samo prijatelji, naveo je Puharić.

O tome kako se događaju Cyber napadi i da li imamo kapacitete boriti se protiv njih Puharić kaže:

-Postoje dvije vrste kompanije – one koje su hakirane i one koje ne znaju da su hakirane. Prije nekoliko dana se desio slučaj sa FUP-om. Ne bih rekao da su oni napadnuti, jer je web stranica hostirana na BH Telecomu, tako da je to napad na BH Telecom. Željeli su postići efekat da pričamo o njima. Kad govorimo o napadima ove vrste, to su vrlo poznati tipovi, odnosno izvršioci. Žele da se dokazuju, a ima i tinejdžerskog prepucavanja. Napadi se mogu izvršiti za 15 minuta, pojasnio je Puharić.

On je kazao da krivci, uglavnom, budu otkriveni te da je otkriveno i da su prijeteća pisma upućena papi poslata iz internet kluba u Tuzli, kazao je Puharić. Posebno je naglasio važnost zaštite na Facebooku, iako, kako kaže ne možete spriječiti da se neko predstavi kao vi, možete se obratiti Facebooku.

-Ta društvena mreža ne dozvoljava ni nadimke i sigurno da nije dozvoljeno ni lažno predstavljanje, no ta procedura može potrajati duže vremena, ali se vrlo uspješno uklanjanju takve stranice, pojasnio je Puharić.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *