Otok na kojem je ženama zabranjen dolazak

Svi muškarci se moraju skinuti goli

Puno je neobičnih mjesta na našoj planeti, a jedno od njih svakako je japanski otok Okinošima, na kojem je, kao što ste pročitali, ženama strogo zabranjen ulaz.

Otok je smješten u Japanskom moru i još uvijek je dom ritualima koji su bili aktualni stoljećima prije, a koji se bez pogovora poštuju. Na otoku se nalaze brojni hramovi i svi muškarci koji se tamo nalaze ili koji dolaze imaju veze sa šintoizmom, izvornom japanskom vjerom.

Uz zabrane pristupa ženama, jedan od rituala, odnosno pravila jest taj da svi muškarci koji dolaze na otok moraju proći ritual čišćenja, skidaju se goli i brčkaju u moru prije dolaska, a dosljedno provođenje svih pravila, dovelo ga je na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Ništa se ne smije ponijeti s otoka, a ne smije se ni pričati o tome što se događa na otoku. Muškarci koji žele posjetiti Okinošimu imaju jednu priliku godišnje, i to 27. maja. Na taj dan je dozvoljeno samo 200 posjetilaca koji, naravno, moraju proći sve obrede koje prolaze i stalni stanovnici i gosti.

Brojne su teorije zašto je ženama zabranjen posjet Okinošimi, prema jednoj od njih razlog je mjesečnica!? Naime, u šintoizmu se smatra kako je krv nečista, pa su se dečki zabrinuli da im se zemlja i hramovi ne zaprljaju i evo nas, stoljećima kasnije priča je ostala…

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *