60 godina od tragedije ”Bezbijevih beba”

Na današnji dan prije tačno 60 godina u avionskoj nesreći u Minhenu stradala je zlatna generacija najvećeg engleskog kluba Mančester junajteda.

Tragedija se dogodila 6. februara 1958. godine u 15.04 na minhenskom aerodromu prilikom trećeg pokušaja uzlijetanja po jakom snijegu. Ekipa koju je vodio Met Bezbi (Matt Busby) ostala je bez osmorice nogometaša i trojice članova kluba. Desetljeće kasnije Mančester junajted je osvojio prvi od svoja tri evropska naslova, a danas je to jedan od najbogatijih klubova na svijetu.

Nogometaši Mančester junajteda tog su se dana vraćali iz Beograda s utakmice protiv Crvene zvezde u Kupu prvaka. Susret je završio 3-3, a Junajted je prošao dalje jer je u prvom susretu slavio 2-1.

Tada se preko Evrope putovalo danima, s brojnim presjedanjima, a avion je sletio u Minhen kako bi dopunio gorivo. Dvaput su pokušali uzletjeti, ali je pilot odustajao u posljednjem trenutku. S obzirom na to da je padao gusti snijeg, većina putnika je mislila da ih čeka noć u Minhenu. Međutim, pilot se odlučio i na treći pokušaj. Met Bezbi nikad sebi nije oprostio što nije spriječio treći, tragični pokušaj.

Kapetan Thain preuzeo je odgovornost, no avion je brzinom od 130 kilometara na sat izletio s piste i zabio se u kuću. Od 44 putnika 21 je poginuo na mjestu, a dvoje kasnije u bolnici. Poginulo je osam Junajtedovih nogometaša, dva trenera, osam novinara, dva prijatelja kluba i dva člana posade.

Tragedija je odjeknula u svijetu jer je Mančester junajted predvođen Bobijem Čarltonom (Bobby Charlton), koji je preživio, bio u samom vrhu evropskog nogometa. ”Bezbijeve bebe”, kako su ih zvali po njihovom menadžeru Metu Bezbiju, imali su priliku postati tek treća premierligaška momčad s tri uzastopna naslova engleskog prvaka. Nakon nesreće uslijedio je najteži period u historiji kluba, čak se razmišljalo o gašenju kluba.

Deset godina kasnije druga generacija ”Bezbijevih beba” osvojila je evropski naslov s Džordžom Bestom (George Best) i Denisom Levom (Lawom), ali i dvojicom preživjelih Čarltonom (Charlton) i Bilom Fulkesom (Bill Foulke). U finalu je Junajted pobijedio Benfiku 4-1.

Nakon toga, zavladala je suša. Junajted nije osvojio naslov sve do 1993. godine, kada je na čelu kluba bio Aleks Ferguson (Alex Ferguson), trener koji je u trenutku tragedije imao 15 godina. Sir Aleks je izgradio ”imperij”. Pod njegovim vodstvom ”Crveni đavoli” su osvojili čak 38 trofeja pri čemu dvije Lige prvaka i 13 naslova engleskog prvaka.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *