Gdje su danas predstavnici BiH na Eurosongu

Spread the love
Muhamed Fazlagić Fazla koji je bio prvi predstavnik BiH na Eruosongu ratne 1993. godine već godinama živi i radi u SAD-u. Ima svoju školu fudbala te predaje sociologiju na više američkih univerziteta. Muzikom se više ne bavi, ali zapjeva ponekad za svoje društvo.

Alma Čardžić i Dejan Lazarević pjevali su duetsku pjesmu “Ostani kraj mene” 1994. godine. Oboje se i danas bave muzikom, s tim da je Čardžić imala dužu pauzu i zaplovila u političke vode. Obnašala je funkciju zastupnice u Parlamentu FBiH kao članica Narodne stranke Radom za boljitak. Nakon duže pauze 2016. godine objavila je singl “Fiesta Latina”. Danas se bavi humanitarnim radom i spašavanjem i udomljavanjem napuštenih životinja. Lazarević je član grupe Kaktusi. Čardžić je bila na Eurosongu i 1997. godine kada je pjevala pjesmu “Goodbye”.

Legendarni Davorin Popović Pimpek do kraja života se bavio muzikom. Preminuo je 18. juna 2001. godine nakon teške bolesti. BiH je predstavljao 1995. godine s pjesmom “Dvadeset prvi vijek”.

Amila Glamočak je bila jedan od najboljih pratećih vokala bivše Jugoslavije. S pjesmom “Za našu ljubav” predstavljala je BiH 1996. na Euroviziji u Oslu. Ubrzo nakon što joj je karijera krenula uzlaznom putanjom, povukla se sa estrade, posvetila vjeri i promijenila način života. Živi u Turskoj.

Dino Merlin je našu zemlju predstavljao dva puta – 1999. godine sa Beatrice je pjevao pjesmu “Putnici”, a 2011. godine “Love in Rewind”. Iz godine u godinu bilježi velike uspjehe, njegove turneje su najposjećenije širom regije i svijeta, a pjesme prve na top listama.

Vahidin Nino Pršeš je napravio veliku pauzu nakon 2001. godine kada je na eurovizijskoj bini zapjevaju “Hanu”. Prošle godine se vratio s projektom “Sevdah concept”.

Maja Tatić je 2002. godine razveselila sve pjesmom “Na jastuku za dvoje”, ali nije nastavila graditi solo karijeru. Danas radio kao urednik muzičke produkcije na RTRS-u i članica je grupe ONe TRI.

Mija Martina Barbarić pjevala je 2003. godine pjesmu “Ne brini”. Bavila se još neko vrijeme muzikom, a onda je promijenila profesiju i zaposlila se u Federalnom ministarstva turizma i okoliša.

Fuad Backović Deen je dva puta predstavljao BiH – 2004. godine s pjesmom “In The Disco”, te 2016. godine sa Dalal, Anom Rucner i Jalom Bratom kada su otpjevali pjesmu “Ljubav je”, ali se nisu plasirali u finale. Deen se i dalje bavi muzikom, ali živi i radi u Los Angelesu.

Grupa Feminnem se nekoliko godina nakon predstavljanja BiH na Eurosongu (2005.) raspala i dana imaju nove članice. Pamela Ramljak ima solo karijera i živi u Zagrebu, Neda Parmać je članica grupe Gelato Sisters, a Nika Antolos živi u Rijeci, imala solo karijeru i nakon perioda življenja u Rusiji vratila se u Hrvatsku kada joj je dijagnosticirana multipla skleroza.

Hari Mata Hari se i dalje bavi muzikom. Posljednju pjesmu snimio je u februaru ove godine i zove se “Previše blizu”. Na Eurosongu je bio 2006. godine i ostvario najbolji plasman BiH ikada – treće mjesto.

Marija Šestić (nastupala 2007. godine) radi na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci te se i dalje bavi pjevanjem.

Isti slučaj je sa Mirelom i Lakom koji i dalje rade. BiH su predstavili simpatičnom pjesmom “Pokušaj” 2008. godine.

Grupa Regina (nastupali 2009. godine) je nakon sedam godina pauze snimila novi album, a njihov frontmen Davor Ebner je prije nekoliko godina postao predsjednik Austrijsko-njemačke zajednice u BiH koju je osnovao.

Vukašin Brajić koji je na Eurosongu 2010. godine pjevao “Thunder and Lightning” , preselio se u Beograd gdje redovno nastupa. Nakon duže pauze snimio je pjesmu “Na usnama”.

Maya Sar je na bini Eurosonga zapjevala 2012. godine kada se predstavila s pjesmom “Korake ti znam”. I dalje se bavi muzikom, a na scenu se vratila nakon kratke pauze zbog poroda.

 

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS