Zagreb pogodio snažan zemljotres

Spread the love

Zagreb je jutros u 6:23 sati pogodio snažan zemljotres, jačine od 5,5 stepeni po Rihteru, najjači u posljednjih 140 godina.

Na društvenim mrežama ubrzo su se pojavili snimci nadzornih kamera unutar i izvan domova Zagrepčana koje su snimile trenutak kad ih je uzdrmao zemljotres.

Jedna 15-godišnja djevojka je u kritičnom stanju nakon što se urušila kuća u Đorđićevoj ulici, a deseci građana lakše su povrijeđeni. Stara gradska jezgra najteže je stradala. Kuće stare više od 100 godina, djelimično su se urušile, popadala je fasada sa pročelja, a oštećeni su i brojni automobili.

Porodilje na ulici s tek rođenim bebama u naručju

Dramatični prizori pristižu iz Zagreba pogođenog zemljotresima, a među brojnim fotografijama oštećenih građevina i automobila, posebno je tužan prizor porodilja i beba koje su evakuirane iz bolnice u Petrovoj ulici.

Evakuirane žene s tek rođenim bebama stisnule su se na ulici pred bolnicom te u strahu iščekuju novi zemljotres, javljaju hrvatski mediji. Slična situacija zadesila je i

Klinički bolnički centar Zagreb u Kišpatićevoj ulici.

Zemljotres nije potjerao na ulice samo porodilje, već i druge pacijente, javlja Slobodna Dalmacija.

Porodiljama na ulici su podijeljene deke, voda i sve što im je potrebno. S obzirom da je zatvorena bolnica u Petrovoj, one žene koje su pred porodom će se poroditi u automobilima. Druge porodilje koje su u kritičnom stanju su poslane u Kliničku bolnicu Dubrave.

Prema izvještajima s terena, uskoro se očekuje postavljanje šatora ispred Petrove bolnice koji će funkcionirati prema uputama civilne zaštite.

Nadležni hrvatski organi u ovoj situaciji pozivaju građane da ostanu pribrani te da i dalje drže distancu jedni između drugih, s obzirom da se Hrvatska nosi i sa krizom izazvanom pandemijom koronavirusa. Građani su također pozvani i da se udalje od starijih građevina u centru hrvatske prijestolnice.

Pogledajte kako izgleda centar Zagreba nakon zemljotresa

Region bruji o zemljotresu koji je u ranim jutarnjim satima pogodio Zagreb i veliki dio Hrvatske. Potres magnitude 5,3 po Richteru tresao je zgrade, čiji su dijelovi fasada padali, lomeći automobile i ulice.

Vrh zagrebačke katedrale je pukao. Centar grada je, kako se čini, pretrpio znatne štete.

Pripadnici Hrvatske vojske i Dinamove navijačke grupe “Bad Blue Boys” nalaze se ispred Petrove bolnice u Zagrebu. Oni zajedničkim snagama pomažu u zbrinjavanju tek rođenih beba, trudnica i roditelja nakon katastrofalnog zemljotresa u glavnom gradu Hrvatske.

Pacijenti s Rebra također su bili vani dok ih nisu premjestili u novije zgrade. U Vinogradskoj bolnici pacijenti su premješteni s očne klinike zbog oštećenja.

 

 

 

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS