Zaštitite oči tokom ljeta

Sunčane naočale omiljeni su modni detalj tokom cijele godine, ali su tokom ljeta mnogo više od toga…

Većina nas tokom ljetnih mjeseci ne izlazi iz kuće prije nego što nanese zaštitnu kremu, ali koža nije jedina kojoj je potrebna zaštita od sunca i štetnih UV zraka.

Ozbiljne posljedice

Očima je ta zaštita jednako potrebna, a pružaju nam je sunčane naočale.

Pored toga što mogu biti sjajan modni detalj, one čuvaju i dobar vid. Postoji mnogo nedoumica o tome kad nositi sunčane naočale, zašto su nam potrebne, kakve naočale birati za djecu…

Sunce može ozbiljno oštetiti oči, a sunčane naočale jedini su odbrambeni mehanizam koji možete iskoristiti i zato je vrlo važno da ih nosite. Vanjski dio očiju može izgorjeti na suncu baš kao i koža. Sigurno ste primijetili da se, nakon nekoliko sati provedenih napolju bez naočala, oči teško privikavaju na tamu, što može utjecati na, recimo, vožnju po povratku s plaže.

S vremenom, izloženost očiju suncu može dovesti do katarakte, benignih izraslina, pa čak i do raka kože na zjenicama. Ljudi svijetlih očiju su pod većim rizikom od ovih oboljenja. I ništa manje važno, sunčane naočale usporavaju proces pojave bora oko očiju.

Pogrešno je misliti da su sve naočale jednake. S druge strane, cijena definitivno nije mjerilo da li naočale koje nosite, imaju odgovarajuću zaštitu ili ne. Birajte naočale koje garantiraju 99-100 posto zaštitu od sunca.

Kada leće

Za većinu ljudi, polarizirane leće su odlična opcija, dok su polikarbonatne leće više namijenjene sportistima. Najbolje bi bilo da se o kupovini naočala posavjetujete sa svojim oftalmologom. Baš kao što bi trebalo da nanosite kremu za sunčanje i tokom oblačnih dana, isto tako bi trebalo nositi sunčane naočale.

Evropski standard

U saradnji sa stručnjakom, birajte sunčane naočale koje pružaju potpunu zaštitu od UV zračenja. To znači da na deklaraciji treba pisati kako naočale blokiraju 99 ili 100 posto UVA i UVB zraka. Natpis ”UV 400” znači da naočale pružaju zaštitu od zraka svjetlosti s valnom dužinom do 400 nanometara, odnosno u potpunosti štite od UV zraka. Ako su sunčane naočale u skladu s evropskim standardima, bit će obilježene znakom CE.

Udobnost je bitna

Svakako treba pripaziti na udobnost sunčanih naočala – one se trebaju udobno smjestiti na lice bez stiskanja ili pritiskanja nosa ili ušiju. Korisno je da okvir bude što bliži licu, ali da trepavice pri tome ne dodiruju leće. Za zaštitu od sunca koje dolazi iz svih smjerova, veoma su korisni zavijeni okviri naočala.

Loše napravljene sunčane naočale mogu dijelom zaštititi od UV zračenja, ali zbog iskrivljene slike, često postaju neugodne za nošenje već nakon nekoliko sati.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *