Spisak namirnica koje ne bi smjele završiti u frižideru

Ljeto je, vruće je, i možda pomišljate na to da je sve namirnice najbolje staviti u frižider i čuvati ih na hladnom. Ali nije tako jednostavno; dok je za čuvanje neke hrane frižider obavezan, drugoj će napraviti više štete nego koristi, piše živim.hr.

HLADNA LUBENICA IMA LOŠIJI OKUS

Umjesto da se borite pronaći mjesto za lubenicu u frižideru, čuvajte je na kuhinjskom šanku ili plohi.

Znamo da je hladna osvježenje bez premca, ali isto tako, najbolje zadržava okus na sobnoj temperaturi, a tako ćete sačuvati i najviše hranjivih i korisnih tvari u njoj. Možete je rashladiti u hladnoj vodi.

Lubenicu čuvajte u frižideru samo ako ste je razrezali ili narezali, a i tada najduže dva dana. Kada je hladna, lubenica gubi većinu vitamina i hranjivih tvari.

BANANE SAZRIJEVAJU NA SOBNOJ TEMPERATURI

I banane najbolje drže okus na sobnoj temperaturi, a tako će i najbolje dozreti (jer beru se zelene). Niske temperature usporavaju zrenje, a ubrzavaju truljenje – vlažno okruženje u hladnjaku pospješit će propadanje banana.

KROMPIRU PROPADA ŠKROB

U redu je čuvati krumpir na hladnom – jer ako im je pretoplo, propast će – ali u frižideru je isuviše hladno za njih. Niske temperature uništit će škrob, pa će krompir dobiti mrvičastu teksturu, a meso mu može mjestimično potamnjeti do smeđe, pa i do crne boje. Hladno i mračno mjesto (ostava, podrum) najbolje je za čuvanje krompira.

U FRIŽIDER IDE SAMO NAREZANI LUK

Frižider ne čuva niti svježinu luka. Mračna i prohladna mjesta najbolja su za čuvanje luka, ali u vlazi kakva vlada u frižideru vrlo brzo će postati mekan i upljesniviti se. Ako je prerezan ili narezan, možete ga čuvati dan-dva u frižideru.

PRAVILA ZA BIJELI LUK

Ako ste primijetili da je bijeli luk počeo puštati klice, znači da ga ne čuvate dobro. Držite ga na suhom mjestu kako biste spriječili pojavu plijesni. Ako je mekan, znači da se počeo kvariti. Narezane i usitnjene češnjeve možete u čvrsto zatvorenim posudicama čuvati u frižideru do dvije sedmice.

NEMA STRAHA DA ĆE SE MED POKVARITI

Možda rashlađeni med posebno privlači ljubitelje slatkoga, ali ova namirnica se sigurno neće pokvariti, pa ga slobodno držite u tegli na sobnoj temperaturi. Tako će najbolje zadržati i svoju rastezljivost i kvalitetu.

Niske temperature potaknut će brzu kristalizaciju i grudanje meda; znamo da kristalizirani med nije izgubio na kvaliteti, ali bit će primamljiviji za jelo ako nije pun šećernih kristalića.

PARADAJZU JE NAJBOLJE NA ŠANKU ILI PROZORSKOJ DASCI

Niske temperature mogu oslabiti okus paradajza i dati im brašnastu teksturu, stoga ih je najbolje čuvati izvan frižidera i konzumirati kada su sobne temperature.

Ako nisu još sazrele, stavite ih na prozorsku dasku da ubrzate proces. Ako su već prezrele, stavite ih u frižider, da usporite proces, ali ne računajte da će se u toj fazi dugo održati.

KEČAPU JE MJESTO U ŠPAJZU

Kečap ne treba čuvati u frižideru, jer je zbog visokog sadržaja octa potpuno siguran i svjež i na sobnoj temperaturi. Dakle, izbor je šank ili špajz.

HLJEB ĆE SE U FRIŽIDERU OSUŠITI

Hladnjak ne odgovara ni kruhu – u njemu će se vrlo brzo osušiti i popljesniviti. U kuhinjskom ormariću kruh, ovisno o vrsti, može potrajati nekoliko dana, ali najdulje ga možete sačuvati u zamrzivaču (tri do šest mjeseci) u kojem neće izgubiti svježinu.

ČOKOLADNI NAMAZI POSTAJU LOŠIJI

Čokoladni namazi najbolje će održati okus i mazivost na sobnoj temperaturi. U frižideru će postati grudasti, teško će se mazati i okus će im biti lošiji.

JABUKE ĆE DOZORITI U KUHINJI I UČINITI JE LJEPŠOM

Jabuke se mogu dosta dugo održati na sobnoj, odnosno kuhinjskoj temperaturi. Ako vam potraju duže od dvije sedmice, stavite ih u frižider kako biste im još malo produžili trajanje.

Bez obzira gdje ih čuvate, svakih nekoliko dana ih proberite i uklonite one koje su počele truliti.

MASLINOVO ULJE UZ ZAČINE

Maslinovo ulje najbolje će se očuvati na sobnoj temperaturi. U frižideru će izgubiti na kvaliteti i okusu i dobit će ljigavu teksturu. Idealno mu je suho mjesto, poput kuhinjskog ormara u kojem držite i začine

FRIŽIDER KVARI OKUS ORAŠASTOM VOĆU

Orašasto voće, poput oraha, badema, lješnjaka…, najbolje je čuvati u čvrsto zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, odnosno u ormaru ili špajzu.

Tako će najbolje održati svježinu. Hladnoća u frižideru uništit će im okus, a ako su plodovi oljušteni navući će na sebe mirise i arome ostale hrane iz frižidera.

Jednako vrijedi i za kafu: zrnca čuvajte u špajzu ili ormaru u čvrsto zatvorenoj posudi. Mjesto joj nije u frižideru, jer će zbog vlage tamo promijeniti okus, a jednako će se dogoditi i mljevenoj kafi.

BRESKVE I KOMPANIJA

Ako čekate da breskve, nektarine, šljive ili marelice dozru samo ih ostavite na kuhinjskom šanku. Ako su već duže vani, možete ih premjestiti u frižider gdje će potrajati još koji dan.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *