Njega kose u ljetnim danima

Kupanje u moru i opuštanje na suncu najbolje je što nam donosi ljeto. No, osim dodatne njege koju moramo posvetiti našoj koži, i kosa traži posebnu pažnju tokom vrućih ljetnih dana.

Odabir šampona

Lijepa kosa počinje pravim odabirom šampona, a za suhu kosu najbolji su izbor oni na bazi makadamije, ulja jojobe i nektara plave agave, koji hrane vlasi i vraćaju joj vlagu. Također, kosu treba prati dva do tri puta sedmično, sve češće od toga je dodatno isušuje i oštećuje. Učestalo pranje kose skida zaštitna ulja s vlasišta, pa vlasi brže pucaju.

Prije kupanja u moru ili bazenu na kosu nanesite regenerator ili masku za kosu. Regenerator kosi pruža dubinsku njegu, a ljeti je najbolje koristiti onaj koji se ne ispire. Frizeri preporučuju da regenerator nanesete samo na vrhove, jer će u suprotnom kosa izgledati spljošteno, a kosu treba osušiti fenom. Toplina će omogućiti da regenerator lakše prodre u proteinsku strukturu kose i obnovi vlasi iznutra.

Najbolji izbor

Maske za kosu sastavni su dio njege suhe kose zato što vraćaju vlagu.

Najbolji izbor su one na bazi palminog ulja i shea maslaca, dok one sa silikonima treba izbjegavati. Silikonske djeluju samo na površini i ne obnavljaju kosu iznutra, a maske s uljima obnavljaju kutikule, zaglađuju površinu i daju elastičnost. Jako oštećenoj kosi trebaju dva tretmana maskom na sedam dana, dok manje suhoj jedan.

Isušeno vlasište podložnije je peruti i ispadanju kose, ali pomažu ulja koja dubinski njeguju.

Najbolji izbor su kokosovo, maslinovo ili bademovo ulje.

Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje može poslužiti kao odličan regenerator za kosu, tako da ga nanesete na kosu nakon pranja šamponom. Osim toga, ricinusovo ulje potiče rast kose, čak i na mjestima na kojima kosa ranije nije rasla. Najbolje ga je umasirati u tjeme i potom rasporediti po ostatku kose sve do vrhova. Ovo ulje kosi daje zdrav izgled i poboljšava njenu gustoću, daje sjaj kosi i ubrzava rast, a, osim toga, ono može ubrzati i rast trepavica.

Ispucali vrhovi

Jedan od najčešćih problema s kojim se susreću djevojke s dugom kosom jesu ispucali vrhovi. Kosu je potrebno redovno šišati, otprilike svakih pet do osam sedmica, ali najčešće se baš i ne držimo ovog pravila u želji da kosa što brže naraste. Rezultat toga obično su ispucali vrhovi, naročito kod osoba koje i inače imaju suhu kosu.

Također, tvrde stručnjaci, kosa je odraz našeg zdravlja, stoga je uravnotežena i zdrava prehrana nužna kako bi bila zdrava i lijepa. Stroge dijete i smanjeni unos masnoća mogu biti vrlo štetni za kosu.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *