Legenda o Crnom vrelu

Spread the love

Malo ljudi zna za Crno vrelo u Drežnici kod Mostara, koje se nalazi u neposrednoj blizini Ribogojilišta „Laks”. Smješteno je ispod magistralnog puta Jablanica – Mostar, u samom jezeru Salakovac.
Prema pričanju mještana, nekada je u selu Jasenjani iznad Drežnice crni ovan pao u blatinu i nestao, a nakon nekoliko dana čobani su ga pronašli ispred izvora na ušću u Neretvu. Nakon toga vrelo je dobilo ime Crno vrelo.
Prije nego što su napravljene brane i hidroelektrane, kada bi kiše naglo padale, iz ovog vrela bi mlaz prebacivao do pola kanjona Neretve, pa i dalje. Prema pričanju ribara, na Crnom vrelu sada je dubina oko osam metara, a ronioci su ronili više od 80 metara i pričali da je izvor još duži. Ovdje se okupljaju sportski ribolovci i ljubitelji prirode iz svih krajeva naše zemlje.

Dosadašnjim istraživanjima pronađena je ogromna galerija čiji se ulaz nalazi na 50 metara dubine, odakle se zatim otvara ka gore do -12 metara i do -90 metara prema dole u prostoriju veličine od oko 100 metara sa 50 metara.

Urađeno je više zarona na različitim dubinama unutar galerije. I pored poslednjeg zarona koji je imao vrijeme na dnu od 50 minuta i dubinu od 90 metara, glavni kanal nije pronađen pa se pretpostavlja da voda dolazi sa veće površine samog dna cijedeći se kroz rupe između kamenja.

 

Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS