Tračak nade u potrazi za nestalom Selmom (Video)

Šta je otkrio uvećani snimak?

Jedna fotografija ipak je dala nadu da je djevojčica preživjela

Humanitarka Adira Husić prije nekoliko dana zamolila je televiziju Živinice da u arhivi potraže snimke dolaska izbjeglica iz Srebrenice koji su prognani tokom genocida nad Bošnjacima 1995. godine.

Husićeva je uputila molbu da se kod pregledanja snimaka obrati pažnja na djevojčicu Selmu Musić koja je zadnji put viđena u Potočarima gdje joj se gubi svaki trag. Njeni roditelji od tada žive u agoniji jer ništa ne znaju o sudbini svoje djevojčice.
Jedna fotografija ipak je dala nadu da je djevojčica preživjela. Djelatnici televizije Živinice su za nekoliko dana pregledali desetine VHS kaseta i 20.07. 2020. godine došli su do konkretnog traga. Na jednom od snimaka koji je nastao u Kladnju nakon dolaska prognanika is Srebrenice vidi se djevojčica koja nevjerovatno liči na Selmu. Mnogi detalji upućuju na to da se zaista radi o nestaloj djevojčici.

Boja kose, odjeće, šare na čizmama, dob, tjelesna konstitucija nedvojbeno ukazuju da se radi o istoj djevojčici, Selmi Musić. Sudeći prema videomaterijalu u prilogu, djevojčica se domogla slobodne teritorije i živa je. Daljnju sudbinu potrebno je istražiti uz pomoć institucija i organizacija.

Ukoliko imate bilo kakve informacije o djevojčici možete kontaktirati Adiru Husić i pomoću u okončanju agonije porodice Musić koja traje decenijama.

Nova nada

Selma Musić je u julu 1995. godine imala sedam godina. Kada je pala Srebrenica, Selmina majka Alija se sa četvero djece iz mjesta u kojem su živjeli uputila prema Potočarima, a suprug Salim je s ostalim muškarcima put do slobodne teritorije tražio kroz šume.

Majka Alija je do Potočara 12. jula 1995. godine dovela četvero djece. Selma je bila najstarija. Kada je s majkom, braćom i sestrom Selma stigla u Potočare u opštem metežu se izgubila i od tada joj se gubi svaki trag.

Od kobnog 12. jula 1995. godine porodica nikada nije prestala da je traži. Otac je obilazio domove za nezbrinutu djecu, obraćao se Crvenom krstu, ali bezuspješno.

Porodica se zatim preselila u Ameriku, ali ni tada odustala od potrage. Njen brat Alen je prije 10 godina napravio Facebook stranicu “Missing Selma Musić since July 12 1995 in Srebrenica, Potočari”.

Prošle godine pojavili su se prvi tragovi. Selmina majka je na fotografijama izbjegličkih kolona prepoznala svoju kćer. Uspjela je doći do dvije žene koje se na fotografiji nalaze u blizini Selme, ali su gospođe rekle kako se ne sjećaju gdje je Selma otišla nakon toga.

Nakon te fotografije porodica je intenzivnije tragala za informacijama koje bi ih mogle dovesti do Selme.

Autor fotografije je Ahmet Bajrić koji je tih dana jula 1995. s nekoliko kolega novinara boravio u Ravnima kod Kladnja, na granici sa teritorijom koju je kontrolisala Vojska RS.

Porodica je zatim prijavila nestanak FBI-u koji je na osnovu fotografije djevojčice napravio rekonstrukciju, kroz “progresiju starosne dobi”, kako bi Selma danas mogla izgledati kao odrasla osoba.

Progresija starosne dobi - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Progresija starosne dobi

Prošle sedmice objavljen je video snimak TV Živinice na kojem se vidi Selma pri dolasku u Ravne kod Kladnja.

Porodica je ohrabrena snimkom krenula u još intenzivniju potragu i uputila apel svima koji bi mogli imati informaciju o lokacijama smještanja djece bez roditeljskog staranja u Tuzlanskom kantonu.

– Potrebne su nam informacije kako bi išli dalje. Ovaj snimak je dokaz da je Selma došla na slobodnu teritoriju, kao i njena fotografija – napisali su roditelji.

Ukoliko imate bilo kakvu informaciju o Selmi, porodici Musić se možete javiti putem Facebook stranice.

Iskreno se nadamo da će ova potraga koja traje već dvije i po decenije imati sretan kraj.

 (Next News) »Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *