Pet najviših nebodera u Evropi nalazi se u Rusiji

Moskovski međunarodni poslovni centar dom je četiri od pet najviših zgrada u Evropi. Ovdje su se smjestili federacijski tornjevi Vostok i Zapad, kompleks Oko, Neva te Mercury.

Istočni federacijski toranj (Vostok) izdiže se na 373 metra visine, ima 95 spratova te se smatra drugom najvišom zgradom u Evropi. Zapadni toranj mnogo je niži. Ima tek 242 metara visine.

Slijedi ga kompleks Oko, koji se prostire na 250.000 kvadratnih metara, odnosno njegov južni toranj koji ima 85 spratova te visinu od 354 metra.

Titula četvrte najviše zgrade Evrope dodijeljena je Neva tornju 2, koji je još uvijek u fazi gradnje, a koji je visok 345 metara te ima 79 spratova. Zadnje mjesto ljestvice najviših evropskih zgrada zaokružuje gradski neboder Mercury, koji se izdiže na 338 metra visine u Moskovskom međunarodnom poslovnom centru, a koji se dugo vremena smatrao najvišom zgradom u Rusiji.

Titulu najviše zgrade Evrope danas s ponosom nosi Lahta centar (Lakhta Center).

Taj 90 spratova visok neboder izgrađen je u historijskoj četvrti Lakhta u Sankt Peterburgu. Tri sprata nalaze se pod zemljom, a preostalih 87 izdiže se na 462 metra visine.

Mercury visok 338 metara


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *