U BiH se uzgaja vrsta šarana koji je u svijetu prodat za 1,8 miliona dolara

Koi šarani u svijetu, posebno u Japanu, najcjenjenije su ribe. Jedna je 2017 godine prodana na aukciji za oko 2,2 miliona maraka.

Jedna je 2017 godine prodana na aukciji za oko 2,2 miliona maraka.Posljednjih nekoliko godina, sve su cjenjenije i u BIH, a dopisnik O Kanala posjetio je jednog od najperspektivnijih uzgajivača u BIH, Mirsada Aljića iz Živinica.
Prije sedam godina, Mirsad Aljić počeo se baviti uzgojem Koi šarana. Nije bio zadovoljan brzinom rasta riba, pa je nedavno nabavio nove iz Slovenije. U bazenu napravljenom posebno za njih, uzgaja 19 riba.

Ovo su neki posebni, original, tako kažu. A kako rastu i jesu, Boga mi. Jer ove što sam imao do prošle godine za 3 ili 4 godine narasli 40-50 centimetara, a ovi sada, vidiš i sam, za dva mjeseca narastu 20 centimetara. U godini očekujem da će biti barem pola metra, a možda bude i neki mrijest – priča Aljić.

Najskuplja riba u svijetu prodata je za 1,8 miliona dolara. Uzgojiti šarana kvalitetnog i savšrenog izgleda, gotovo je nemoguće, priča Aljić. Evo šta su kriteriji za ocjenjivanje.

Vjeruj da vrijedi, jer održati tu ribu, koja je stara sigurno 10-15 godina da je održiš u životu, da ima dobar imunitet. Savršenu liniju da ima, izgled, kičmu, sve se po njihovim parametrima gleda. Najviše linija, boja, izgled , šare odozgo, to se najviše gleda – pojašnjava sagovornik.
BiH nema kvalitetnog Koi šarana proizvedenog ovdje. Ukrštanje sa drugim ribama daje skromne rezultate pa se zbog toga mlađ uvozi, najviše iz Slovenije.

Cijena jedne ribe od desetak centimetara može biti od 10 pa do dvije hiljade maraka, Teško je dobiti čistokrvnu mlađ, jer KOI šarana postoji 120 vrsta.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *