Kako zaustaviti opadanje kose na potpuno prirodan način…

Prema statistikama, gubitak kose se javlja kod 70 posto muškaraca.

Smatra se da je kod žena alopecija mnogo rjeđe stanje, ali statistike pokazuju suprotno – oko 30 posto žena suočit će se s gubitkom kose prije ili kasnije u životu.

Kod žena, srećom, gubitak kose obično ne završava potpunom ćelavošću, kao što je slučaj kod muškaraca.

Razlog otpadanja kose još nije u potpunosti jasan, ali se ljekari slažu da postoji više faktora, kao što su:

– stres

– anemija

– genetika

– bolesti štitnjače

– hormonski poremećaji

– menopauza

– gljivice.

Kod žena su najčešći “krivci” stres, anemija i menopauza. Mlade majke često se susreću s ispadanjem kose nakon poroda.

Smatra se da su kod muškaraca za gubitak kose krivi geni i hormoni.

Gubitak kose, također, može biti uzrokovan gljivicama, koje se mogu pojaviti na vlasištu. Kosa može otpadati zbog hemoterapije i nekih drugih lijekova.
Alternativno liječenje alopecije

Na pitanje da li se alopecija može izliječiti, alternativa daje pozitivan odgovor. Alternativna medicina nudi nekoliko načina rješenja ovog problema.

Najprije je potrebno napomenuti da nijedna metoda ne daje brz rezultat. Nemoguće je oćelaviti za jedan dan – za to treba nekoliko mjeseci ili nekoliko godina. Slično tome, potrebno je duže vremena da kosa počne ponovno rasti. Rezultati terapije obično se vide nakon nekoliko mjeseci svakodnevnog korištenja. Budite uporni i ne odustajte.

Alopecija je povezana sa prehranom i zdravljem kompletnog organizma

Sve je u našem organizmu međusobno povezano, zbog toga zdravlje kose ovisi o zdravlju cijelog organizma. Ako imate problema s ispadanjem kose, alternativna medicina preporučuje da poboljšate prehranu, riješite se loših navika, smanjite stres i počnete se baviti sportom. Kvalitet ishrane je veoma bitan, potrebno je povećati unos ekološki uzgojenog voća, povrća i svježih sokova.

Prirodni recepti za liječenje alopecije

Postoji dosta domaćih recepata koji mogu značajno poboljšati stanje kose. Ovo su neki od njih:

Kopriva

Sigurno ste čuli o djelotvornom učinku koprive na kosu. Tretman s koprivom je najbolje što možete učiniti za svoju kosu i vlasište:

Dvije pune šake svježe ili suhe koprive stavite u lonac sa 5 litara vode. Zakuhajte, isključite vatru i ostavite na 10-15 minuta. Procijedite, ohladite i operite s tim kosu.

Perite kosu s koprivom svaki dan. Rezultati su vidljivi nakon nekoliko sedmica.

Eterična ulja

Provedena je dvostruka slijepa naučna studija, u kojoj je jedna grupa koristila mješavinu eteričnih ulja (majčina dušica, ruzmarin, lavanda i cedar, baza: biljno ulje jojoba i sjemenke grejpa), dok druga – običnu vodu. U prvoj grupi alopecija je izliječena kod 44 posto pacijenata.

Primjena: masirajte vlasište ovom mješavinom jednom dnevno.

Med i cimet

Napravite smjesu od meda, toplog maslinovog ulja i 1 kašike cimeta. Nanesite na kosu i ostavite 15 minuta, a potom operite kosu. Ovo je efikasan domaći recept protiv ispadanja kose.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *