Zbirka Šekspirovih drama prodata za skoro 10 miliona dolara

Rijetka zbirka drama engleskog književnika Vilijama Šekspira iz 1623. godine, prodata je u srijedu za rekordnih 9.97 miliona dolara, objavila je njujorška aukcijska kuća „Kristi“.

Radi se o jednom od šest poznatih primjeraka prve zbirke svih 36 Šekspirovih drama, a prije prodaje vrijednost je procijenjena na između četiri i šest miliona dolara, prenosi Rojters.

Identitet novog vlasnika nije poznat.

Prethodna rekordna suma izdvojena za tu zbirku, 2001. godine, iznosila je 6.2 miliona dolara.

Zbirku “Komedije, historije i tragedije” kao kompilaciju uradili su prijatelji engleskog književnika sedam godina poslije njegove smrti. Uključuje i 18 drama koje ranije nisu bile objavljivane, pa su mogle biti izgubljene.

Knjigu je na aukciju stavio privatni Mils Koledž iz Oklanda u Kaliforniji.

 

Istraživači u kompaniji IBM u Australiji stvorili vještačku inteligenciju koja piše kao Šekspir

Istraživači u kompaniji IBM u Australiji stvorili su vještačku inteligenciju čiji je cilj da piše sonete po uzoru na Vilijama Šekspira (William Shakespeare). Nadaju se da će jednog dana uspjeti da dostigne kvalitet koji je karakterističan za slavnog književnika.

Vještačka inteligencija je dobila 2600 soneta iz besplatne baze podataka na analizu. Korištene su tri tehnike kako bi ona učila o tome šta treba da piše.

Jedna se tiče obrazaca rime, druga korištenog jezika, a treća ritma u stihovima. Po završetku analize, vještačka inteligencija počela je da piše vlastite sonete.

Nakon što su prvi soneti napisani, predstavljeni su ljudima uporedo sa pravim Šekspirovim sonetima i traženo je da probaju da ih prepoznaju.

Ispitanici nisu uspjeli u tome i procijenjeno je da su neki vještački soneti ispali bolje od pravih. To je zbog toga što su poštovana sva pravila, koja pjesnici često vole da krše zarad efekta. Međutim, vještačka inteligencija ne umije da napiše sonete u kojima se vide osjećanja i koji su laki za čitanje.

 


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *