Kombinacijom kafe i zelenog čaja možete produžiti život

Spread the love

Nova istraživanja o pozitivnom efektu konzumacije zelenog čaja i kafe za ljude koji imaju dijabetes tipa 2 dolaze iz Japana.
Ova kombinacija, kako tvrde, potencijalno smanjuje rizik od smrtnosti od svih uzroka za 63 posto kod osoba koje učestalo (najmanje jednom dnevno) kozumiraju ove napitke.

Prethodne studije već su istaknule zdravstvene dobrobiti zelenog čaja pokazujući da smanjuje rizik od nastanka dijabetesa, poboljšava kontrolu glukoze i osjetljivost inzulina. No, nova studija koju su proveli japanski naučnici u Univerzitetu Kyushu, te bolnici Hakujyuji posmatrali su kako konzumiranje zelenog čaja utječe na ljude koji već imaju dijabetes.

Proučavali su 4.923 učesnika u prosječnoj dobi od 66 godina u periodu od pet godina. Ustanovili su da su ljudi koji su pili više od četiri šoljice zelenog čaja na dan imali 40 posto manji rizik od smrti nakon završetka studije.

Kao i zeleni čaj, kafa dokazano ima utjecaja na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa, no naučnici su i u ovom slučaju istraživali kako kafa utječe na ljude koji već imaju dijabetes.

Studiju je objavio časopis “BMJ Open Diabetes Research&Care”, a navodi se kako ispijanje dvije ili više šoljica kafe tokom dana smanjuje ukupnu smrtnost za 41 posto.

Međutim, kombinirano ispijanje pića s kofeinom imalo je najbolji učinak.

“Kombinacija zelenog čaja i kafe znatno je smanjila smrtnost zbog svih uzroka za 63 posto”, pišu autori studije.

Oni koji su pili četiri ili više šoljica čaja te dvije ili više šoljica kafe imali su najveće koristi.

Stručnjaci savjetuju da kafu i zeleni čak konzumirate bez dodatka šećera i mlijeka kako biste dobili pozitivan efekat.Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS