Vremenske prognoze Nedima Sladića

Spread the love

Vremenske prognoze Nedima Sladića, meteorologa Face TV-a, svi volimo i jedva čekamo kada će dati novu.

Za “Slobodnu Bosnu” Sladić je dao detaljnu i preciznu prognozu vremena za decembar i prve mjesece 2021. godine.

Prema njegovoj prognozi, u narednom periodu u nizinama, prema trenutnom stanju prognoznih modela, do sredine decembra nastavlja se razdoblje temperatura zraka iznad višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine tako da se u nižim područjima prvi ovosezonski snijeg ne očekuje prije 12. decembra, što je za pojedina područja već sada jedna od najkasnijih, a na primjeru Sarajeva i najkasnija pojava prvog sezonskog snježnog pokrivača u posljednjih 20 godina.

“Ako je suditi prema trenutno dostupnom dugoročnom materijalu prognoznog modela Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF), za koji mi je teško, no i nemoguće povjerovati, sve do 11. januara 2021. godine postojan je signal za natprosječnost temperature zraka u Bosni i Hercegovini, dok se na polju pritisaka u prizemlju i po visini vidi prisutnost negativnih anomalija u zapadnom Mediteranu, što uslovljava povećanu ciklonalnu aktivnost i nastavak nestabilnog vremena, a koje se odražava i na vremenske prilike i u našoj zemlji. Dakle, u najkraćem – promjenjivo, nestabilno, ali toplije nego što je to uobičajeno. Zima 2020/2021. bit će još jedna u nizu toplijih od višegodišnjeg prosjeka 1981 – 2010, s tim da bi u odnosu na zimu 2019/2020. bila, ipak, nešto malo hladnija u Bosni, a u Hercegovini vjerovatno sličnih temperaturnih vrijednosti”, pojasnio je Sladić.

Međutim, ono što očekuje od ove zime je, kaže, više zimskih utjecaja u njenom prvom dijelu, dok bi u drugom dijelu bilo sušnije i toplije, pri čemu ponovo februar ističe kao mjesec s najvećim temperaturnim odstupanjem, a što, opet, nije neko naročito iznenađenje s obzirom na to da smo posljednjih godina uhvatili trend izuzetno toplih februara.

Napominje kako, u suštini, prehladne kiše, koja je jučer i u toku noći prouzročila niz problema po centralnoj Bosni, Posavini i Krajini, srećom, neće više biti, ali će u narednom periodu biti jakog, na udare i olujnog južnog vjetra, naročito u dane vikenda, a u Hercegovini obilne kiše.

“Treba istaknuti da prehladna, tj. smrzavajuća kiša nije toliko učestala u zimskom periodu, ali s vremena na vrijeme zna se pojaviti u idealnim uslovima sabijene hladne zračne mase u prizemnom sloju atmosfere, dok istovremeno topao zrak struji po višim slojevima atmosfere. Zapravo vidimo da njoj godi pojava temperaturne inverzije, budući da je u proteklom periodu bilo dosta magle i niske naoblake, zbog čega se tlo prilično ohladilo, jer nije imalo izvor prethodnog zagrijavanja. Dok padavina sama po sebi počinje kao snijeg, prolazeći u topliji sloj u kojem je temperatura viša od 0ºC, ona prelazi u kišu, a potom, spuštajući se u hladno prizemlje, u kojem je temperatura manja od 0ºC, ne stiže se zalediti sve dok ne dotakne hladnu podlogu i predmete pri kojima se ona zaledi. Situacija je bila takva da je u Bosni i Hercegovini strujao topao zrak u južnom visinskom strujanju, dok se u prizemlju zadržala hladnija zračna masa, izuzev Hercegovine, zbog čega je u većem dijelu zemlje bilo ledene kiše tokom jučerašnjeg dana, ali i tokom današnjeg. Međutim, kako je topliji zrak sada probio u prizemlje, situacija se normalizirala u većem dijelu zemlje, izuzev u Krajini, gdje se on očekuje tokom petka”, zaključio je Sladić.Please follow and like us:


« (Previous News)Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS