Šta se krije iza izbora selektora BiH

Spread the love

Izjave Misimovića i Spahića

Misimović: Barbareza volim kao rijetko ko, ali za njega ovo nije dobro

Legendarni bh. fudbaler Zvjezdan Misimović nije ostao dužan Elvedinu Begiću na kritike koje je izrekao u javnosti.

Poznato je kako je Misimović dio Stručne komisije koja je zadužena za izbor novog selektora, a njegov prijedlog za kormilara nacionalnog tima je Bugarin Ivaylo Petev koji baš i ne uživa podršku ovdašnje javnosti.

Jedan od onih koji je prozvao Misimovića je odlazeći predsjednik N/FSBiH Elvedin Begić koji je, između ostalog, rekao i da je lažov jer je prethodno izjavio kako se nije pitao o izboru selektora. Nakon svega Miske je imao potrebu da reaguje.

“Gospodin Begić se krije iza mene, a zamolio bih ga da to ne radi. Kada je izabran Robert Prosinečki bio sam u komisiji za izbor selektora, a i tada smo mi profesionalno obavili posao i predložili kandidate Izvršnom odboru. Naš prijedlog je bio Meho Kodro, ali je srušen od čelnika FS BiH. Begić je predsjednik saveza, prvi čovjek bh. fudbala, on je birao selektore, pa bih zamolio opet da mene ne spominje u tom kontekstu.” govori Misimović za Reprezentacija.ba.

Nije stao na ovome.

“Begić je obrisao pod Ivicom Osimom koji je veličina ne samo u BiH, nego u cijeloj bivšoj Jugoslaviji. Izmislili su neke granice starosti, a u najvišem FIFA odboru sjedi čovjek koji je isto godište kao Osim. Pokušao se staviti u isti nivo sa jednim Osimom, što nije nikako moguće. Na kraju zapitajte se zašto je u lošem odnosu sa svim legendama našeg fudbala Papetom, Mešom, Hadžibegićem, Lugom, a sada i sa mnom? Niko od nas ne valja, a on jedini valja. Imao je osam godina da približi savezu nekadašnje legende reprezentacije, mogao je puno ranije pružiti ruku Sergeju Barbarezu.”

Zašto nije dobro da Sergej bude selektor?

“Razgovarao sam sa nekoliko trenera. Mislim da bi nam baš zbog pokušaja nametanja podjela u ovom trenutku odgovarao stranac kome je potpuno nebitno ko je Bošnjak, Srbin ili Hrvat i to sam napisao u izvještaju – Ivajlo Petev ili Marco Simeone. Barbareza ja volim kao rijetko ko od ovih što me kritikuju, ali treba biti realan da se nažalost još nije ostvario kao trener. Ni Sergeju u ovom trenutku ne treba ovaj posao”, poručio je, između ostalog, Misimović.

 

Emir Spahić: Smiješno je i tužno da se ovako trguje u reprezentaciji BiH

Smiješno je i tužno da se na ovaj način trguje u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, da se lični interesi stavljaju ispred države i naroda. Tjeranje inata ne smije biti ispred državnog nogometnog interesa, želje navijača, ogromne većine naših bivših i sadašnjih igrača, trenera, odnosno struke, rekao je ekskluzivno za Anadolu Agency (AA) Emir Spahić, nekadašnji kapiten nacionalnog tima Bosne i Hercegovine i član Stručne komisije Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) za izbor nasljednika Dušana Bajevića na klupi popularno zvanih ”zmajeva”.

”Žao mi je da se moj izvještaj, nakon obavljenih razgovora sa kandidatima za novog selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, gurnuo pod tepih, to jeste što su ga neki zgazili nogama. Kada pogledam iz ovog ugla nije im ni trebao. Od početka pojedini imali su spremnog kandidata i guraju ga. Miske (Zvjezdan Misimović, op.a.) i ja znali smo u kakav posao se upuštamo (sa Spahićem činio Stručnu komisiju za izbor selektora, op.a). Nažalost, ispostavilo se da smo bili paravan za ono što su neki zamislili”, istakao je Spahić.

Rješenje ”možda i treće ime” 

I pored toga što su se našli na ”suprotnim stranama” u izbornoj trci za selektora BiH (Misimović u zvaničnom izvještaju podržao Bugarina Ivylo Peteva, a Spahić još jednog bivšeg bh. kapitena Sergeja Barbareza), nekada nezamjenjivi komandant odbrane kaže da ostaje u dobrim odnosnima sa saigračem iz zlatne generacije koja je izborila nastup na Mundijalu 2014. godine u Brazilu.

Nakon što je izbor selektora prolongiran i na jučerašnjoj sjednici IO N/FS BiH, Spahić kao realno rješenje vidi ”možda i treće ime”.

O optužbama Zeljkovića, budućeg predsjednika N/FS BiH i njegovih istomišljenika u IO N/FS BiH iz entiteta Republika Srpska na račun aktuelnog predsjednika Saveza Elvedina Begića ”da opstruira izbor selektora”, tj. ”da je nagovorio Bošnjake u IO da ne glasaju za Peteva”, Spahić je rekao:

”Ne mogu potvrditi i nemam saznanje da je iko ikome govorio kako da glasa u Izvršnom odboru N/FS BiH. Međutim, ne vidim razlog ljutnje, Begić je aktuelni predsjednik i ima pravo okupljati sve ljude iz Izvršnog odbora i sa njima raspravljati o svemu što se tiče N/FS BiH. Barem mislim da to ima pravo, a ako griješim neka me isprave”.

Gospodo, ovo nije vaša privatna imovina 

Smatra da je Begić pogrešno procijenio i lidersku ulogu oko izbora budućeg selektora BiH prepustio Zeljkoviću.

”Koliko znam od početka mu je prepustio, na zahtjev Vice Zeljkovića, da vodi proces oko izbora selektora. To je očito greška. Taj posao trebao je voditi neko iskusan kao Begić, uzeti u ruke i završiti ga. Uz dužno poštovanje, to ne može uraditi neiskusni Vico Zeljković”, mišljenja je Spahić.

Rekao je i ”nemam potrebu ni namjeru nikoga braniti niti se kome dodvoravati, ali ću svakako kazati ono što mislim da je ispravno”.

”Poručujem im – gospodo, ovo nije vaša privatna imovina nego državna reprezentacija Bosne i Hercegovine i prestanite se igrati njome”, bez ”dlake na jeziku” bio je Spahić.

O izboru selektora fudbalske ”A” reprezentacije BiH razgovarat će se na narednoj sjednici IO N/FS BiH koja bi, po svemu sudeći, trebala biti zakazana za iduću sedmicu.sto obima zračnog transporta iz 2019. godine.Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS