Zašto smo gladni ubrzo nakon doručka

Spread the love

Jeste li se ikad pitali kako to da ste gladniji nakon doručka nego kada uopće ne doručkujete? Razlog za to je nivo šećera u krvi. Kada jedemo ugljikohidrate – čiji se unos i preporučuje za doručak – tijelo ih konvertira u glukozu koja ide u naš krvotok. Nivo glukoze onda raste, a što brže raste, brže i opada – uzrokujući osjećaj gladi, letargiju i potrebu za slatkišima.

Razlika između zdravih cijelih žitarica i rafiniranog šećera i bijelih ugljikohidrata upravo je u trajanju tog procesa pretvaranja u glukozu.

Što više hranljivih vlakana jedete, to duže treba da se svare, pa ćete duže i biti siti. Organizmu je potrebno duže da svari proteine, hranljiva vlakna i masti, pa konzumiranje ovih namirnica uz ugljikohidrate za doručak pomaže da duže budete siti.

Zobene pahuljice uz voće i orahe duže će vas držati sitim nego ako jedete samo pahuljice. Ili, jaje s avokadom i komadom tostiranog hljeba.

Da bi se izborilo s glukozom, tijelo počinje proizvoditi inzulin. Kada pojedete obrok koji je bogat rafiniranim ugljikohidratima, pankreas se treba izboriti s naglim porastom glukoze u krvi, pa počinje proizvoditi inzulin što brže.

Međutim, to često rezultira uklanjanjem previše glukoze iz krvi, pa onda pada nivo šećera i zbog toga posežete za keksom, kako biste unijeli još šećera.

Zbog toga, komad hljeba namazan džemom pojeden za doručak ne može nas dugo držati sitim. Jedno od rješenja može biti i da malo pomjerite doručak, odnosno da ne jedete čim ustanete.Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS