Miralem Brkan za “Avaz”: Barbarez je lider s urođenom fudbalskom inteligencijom

Spread the love

Nekadašnji skaut Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Miralem Brkan (prvi trener golmana naše reprezentacije, ali i selekcije svijeta na Koševu – 25. april 2000. godine), razočaran je načinom rješavanja selektorske križaljke.

Ševčenko i Zidan

– Zašto Sergej Barbarez ne može biti selektor? Da li je jedini razlog to što je odbio Miroslava Ćiru Blaževića, dok je bio selektor reprezentacije Hrvatske i(li) tadašnjeg selektora Srbije Slobodana Santrača – rekao je Brkan te dodao:

– Pa Sergej i njegova sportska porodica su prava paradigma naše Bosne i Hercegovine…

Na konstataciju da jedina zamjerka može biti to što nema trenersko iskustvo, Brkan dodaje:

– Koga je to trenirao Andrej Ševčenko prije nego što je preuzeo Ukrajinu, koja je sada sa nama u grupi… Koga je trenirao Franc Bekembauer kada je sredinom 80 godina prošlog vijeka preuzeo Njemačku ili Zinedin Zidan prije nego što je sjeo na klupu Real Madrida. Takvih i sličnih primjera ima koliko god hoćete. Barbarez je rođeni lider koji ima urođenu fudbalsku inteligenciju – ističe Brkan, koji je bio trener golmana u svim selekcijama NSBiH.

Brkan i legendarni Lama prije utakmice na Koševu

Velikani i šampioni

– Bio sam prvi trener golmana u historiji NSBiH, kada se reprezentacija pripremala u Velikoj Kladuši u junu 1996. godine. Trenirao sam golmanske velikane, šampione, poput Fahrudina Omerovića, Miralema Ibrahimovića, Vukašina Petranovića, a kasnije u mladoj reprezentaciji Kenana Hasagića, Romea Mitrovića… U BiH su mi svi zamjerili što sam bio na klupi reprezentacije svijeta protiv BiH u ulozi trenera golmana. No, FIFA mi je uručila poziv koji se dobije jednom u životu – zaključio je Brkan.Također, spomenimo i to da je Brkan otvorio vrata naše reprezentacije mnogim našim igračima iz Njemačke, od Barbareza, Hasana Salihamidžića, Vlatka Glavaša, Zlatana Bajramovića, Seada Kapetanovića, Zvjezdana Misimovića, Ivice Grlića, Tomislava Pipilice, Brune Akrapovića… do Sanjina Pintola

To nije logično

– Nemam ništa protiv Peteva. Ali, ako bi Petev bio selektor ispred Barbareza, to bi bilo isto kao da u Bugarskoj Barbarez dobije prednost ispred Stoičkova, Balakova…To nije logično, fudbalski. Ipak, Barbarez je bio veliki igrač, najbolji strijelac Bundeslige… Ne sumnjam da bi to isto tako funkcionisao i kao selektor, rekao je Brkan.Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS