Petljavine oko mostarskih izbora

Spread the love

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jučer je na devetoj hitnoj, korespondentnoj sjednici donijela Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine u gradu Mostaruod 3. januara 2021. godine.

Izmjene utvrđenih rezultata lokalnih izbora 2020. godine u gradu Mostaru uslijedile su nakon ponovnih brojanja glasačkih listića koje je Centralna izborna komisija BiH naredila u skladu s članom 5.30 Izbornog zakona BiH.

Žalba Apelacionom odjelu Suda

Odluka o izmjeni Odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora 2020. godine u gradu Mostaru objavljena je danas na web-stranici Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba i smatra se da je na taj način dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu.

U skladu s članom 6.9 stav (1) i (2) Izbornog zakona BiH, protiv navedene odluke može se putem Centralne izborne komisije BiH podnijeti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana objave odluke na web-stranici Centralne izborne komisije BiH, odnosno rok istječe u ponoć 16. januara 2021. godine.

Žalbe se dostavljaju isključivo putem faks aparata na broj 033/251-329, elektronskom poštom na e-mail adresu [email protected] ili lično u sjedište Centralne izborne komisije BiH (Sarajevo, ul. Danijela Ozme 7).

Protokol Centralne izborne komisije BiH za stranke će biti otvoren i u subotu, 16. januara 2021. godine, u terminu od 8 do 16 sati, saopćeno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Treći mandat

Prema odluci CIK-a, Bh. blok (SDP BiH i Naša stranka), zajedno sa partnerskom Prvom mostarskom partijom (PMP), osvaja tri, umjesto ranija dva mandata u Starom Gradu, a SDA-ova “Koalicija za Mostar” dva mandata.

Naime, “Koalicija za Mostar” je na gradskom području Stari grad izgubila mandat, odnosno njen kandidat Ismar Bešo iz SBB-a, kojeg je, na osnovu ponovljenog brojanja u CIK-u na listi Koalicije za Mostar pretekao kandidat Demokratske fronte Haris Nazdraić, tako da je drugi mandat Koalicije u Starom Gradu dodijeljen DF-u, umjesto SBB-u.

Treći mandat je utvrđivanjem tačnog broja glasova dodijeljen Prvoj mostarskoj partiji, odnosno nosiocu liste Nazifu Derviškadiću.

Ovom promjenom sada Bh. blok u Gradskom vijeću ima ukupno sedam mandata, Koalicija za Mostar 11, a nepromijenjeni ostaju mandati HDZ-a BiH – 13, HRS-a tri, dok će koalicija SNSD – SDS imati jednog vijećnika.Please follow and like us:


« (Previous News)Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS