Šipak

Spread the love

Snižava loš holesterol, reguliše krvni pritisak, a i popravlja raspoloženje

Šipak možete jesti na mnogo načina, kao salatu, sok, dodatak slatkišima…
Kako god da ga konzumirate, vaš organizam će vam biti zahvalan. Ovo su samo neki od razloga da češće konzumirate ovo sočno voće.

Šipak je bogat antioksidansima koji snižavaju nivo lošeg holesterola, regulišu krvni pritisak i smanjuju rizik od srčanih oboljenja.

Podstiče rad mozga

S obzirom da sadrži dosta antioksidanasa, šipak povoljno utječe na pamćenje, kognitivne sposobnosti i neurološke funkcije.

Usporava starenje

Šipak je bogat sastojcima koji usporavaju starenje, pa ćete češćim uživanjem u ovom voću umanjiti bore. Za takav utjecaj šipka na našu kožu su zaslužni antioksidansi polifenoli koji deluju preventivno na znake starenja.

Zaustavlja rast ćelija raka

Voće i povrće ne mogu izliječiti rak, ali mogu usporiti razvoj kancerogenih ćelija. Šipak je jedna od najefikasnijih voćki kada je borba protiv raka u pitanju.

Ima antiupalna svojstva

Konzumiranjem šipka ćete ublažiti upale i smanjiti tegobe usljed artritisa. Ova ukusna crvena zrna će sačuvati zdravlje vaših kostiju i zglobova i osloboditi vas bolova.

Popravlja raspoloženje

Kada ste neraspoloženi i tužni, gricnite nekoloko zrna šipka jer ovo voće pomaže rast nivoa serotonina, djeluje preventivno na česte promjene raspoloženja i štiti od anksioznosti i depresije.Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS