Kako da bezbijedno zaustavite auto ako vam otkažu kočnice

Spread the love

Da biste izbjegli paniku i eventualnu saobraćajnu nesreću, treba da znate šta tačno da radite u takvoj situaciji.

Ako vam se ranije desilo da su vam kočnice otkazivale, onda znate koliko to umije da bude neprijatna i opasna situacija.

Da biste izbjegli paniku i eventualnu saobraćajnu nesreću, treba da znate šta tačno da radite u takvoj situaciji.

Zbog toga je sajt Autoguru sastavio uputstvo koje vozačima može da pomogne da zaustave automobil, ukoliko se dogodi da kočnice “neće da slušaju”:

 

1) Smanjite brzinu

Ako pritiskate kočnicu, a ništa se ne dešava, postoji drugi način da usporite. Smanjujte brzinu mjenjačem, ali postepeno, jednu po jednu, ne preskačići odmah na najmanju brzinu, jer u tom slučaju mogu da vam se zablokiraju točkovi. Za to vrijeme lagano popuštajte pritisak na kvačilo.

Ako vozite automobil sa automatskim mjenjačem, trebalo bi da (u zavisnosti od vrste automatika) možete ručno da izaberete brzine.

Kada uspijete da smanjite stepen prenosa, to će podstaći kočenje motorom, koje ograničava protok zraka i stvara vakuum u motoru, koji obezbjeđuje otpor u cilindrima. Ovo smanjuje brzinu motora, pa i samog automobila.

 

2) Izbjegavajte neutralni položaj mjenjača

Bilo da vozite auto sa manuelnim ili automatskim menjačem, izbjegavajte prebacivanje mjenjača u neutralnu poziciju (ler). To može da onemogući kočenje motorom, pa će vaš auto nastaviti da se kreće slobodno.

Ako se mjenjač ipak nađe u neutralnoj poziciji i iz nje ubacite u brzinu, može se dogoditi da vam se točkovi zaključaju i da izgubite kontrolu nad autom.

 

3) Koristite ručnu kočnicu

Prije nego što povučete ručnu kočnicu, provjerite da li je brzina dovoljno mala. To znači da ćete neko vrijeme morati da se krećete polako prije nego što je povučete, a onda će ona potpuno zaustaviti auto.

Zapamtite da ne treba svom snagom da povučete ručnu kočnicu, nego nežno, dok ne primjetite da vozilo usporava. Ako je povučete previše brzo, zablokiraćete zadnje točkove.

 

4) Izbjegavajte pretjerano okretanje volana

Naravno da ćete morati da pomerate volan kako biste zaobišli nešto ili skrenuli, ali izbjegavajte oštro okretanje volana kako ne biste izgubili kontrolu nad vozilom.

Laganijim okretanjem lakše ćete održati kontrolu nad automobilom i sigurnije ga zaustaviti.

Iako ponekad ne možete izbjeći otkazivanje kočnica, najbolje je da ih redovno provjeravate u servisu kako biste uvijek bili sigurniji u njihovu ispravnost.Please follow and like us:


(Next News) »Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS