Igra donosi djeci mnoge pozitivne dobrobiti

Spread the love

Igra donosi neizmjernu dobrobit djetetu, jer ona ushićuje sva čula, pomaže maloj djeci da lakše ovladaju pokretima, proteže um, potiče primjenu jezika i stimulira imunološki sistem.

Jača samopouzdanje
Osim toga, kroz igru se uči uspostavljanje prijateljskih odnosa, jača samopouzdanje i poboljšava noćno spavanje. U svakom slučaju, igra ima bezbroj dobrih strana, a nijednu lošu, ističe dr. Harvey Karp u knjizi “Najsretnije dijete u mojoj ulici”.

Svakom djetetu potrebna je uravnotežena “prehrana” sastavljena od iskustava igre, uključujući tjelesnu igru, muzike i pjesme, kreativne igre (rad s glinom, kolažom, bojicama i bojenje prstima), igre uloga (lutke, kostimiranje, različite igračke), igre oponašanja (obuhvaćaju kućanske predmete kao što su lonci, tave i metle-igračke) te osjetilne igre (pijeskom, vodom, glinom).

Vjerovatno ste primijetili da se djeca najviše vole igrati na otvorenom prostoru i to je za njih prava pravcata zemlja čudesa. U njoj se stalno mijenja bogatstvo svjetlosti, prizora, boja i zvukova, ali i druge djece.

Je li modernom djetetu potrebno više igre? Naravno da jeste. Jer ste vi, a pogotovo vaši roditelji, na raspolaganju imali dvorišta i bašte, ulice su bile vaše. A danas?

Dvogodišnje dijete u gradu obično je po cijeli dan zatvoreno u kući, jer su mu roditelji na poslu. Zato se ne čudite kad u neko doba postaje nesnosno, plačljivo, nervozno i ništa ga ne zanima.

Slobodno s njim izađite van
Šta to znači za roditelje? Znači to da je iznimno važno što više vremena s djetetom provoditi na otvorenom. Nije bitno ni kolika je temperatura vani, ni pada li kiša ili puše vjetar, sve dok je dijete zdravo, nema temperaturu ili kakvu upalu, slobodno s njim izađite van.

Zapravo, nijedan dan ne može biti toliko loš (osim u zaista ekstremnim vremenskim uvjetima) da barem na pola sata ne možete izaći i s djetetom biti napolju.

Možda vama kiša jako smeta, no vašem djetetu nimalo, ono će oduševljeno držati kišobran i skakati po lokvicama i gurati lice pod kapi kiše. Njemu je to sve – samo igra koja ga jako veseli.Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS