Film „Nomadland“ osvojio je najviše Oskara

Spread the love

Američki drama „Nomadland“ koju je napisala, editovala, producirala i režirala Kloi Džao (Chloe Zhao) osvojila je prestižnog zlatnog kipića u tri kategorije. Kloi Džao je osvojila Oskara za najbolju režiju, Francis Mekdormand (Frances McDormand) za najbolju glumicu, a proglašen je i najboljim filmom.

Mekdormand igra ulogu žene koja nakon smrti supruga i zatvaranja industrije napušta rodni grad, kako bi bila “bez kuće” i putovala po Sjedinjenim Državama. David Stretheirn (Strathairn) glumi u sporednoj ulozi, kao i nomadi iz stvarnog života Linda Mej (May), Svenki (Swankie) i Bob Vels (Wells) kao izmišljene verzije sebe.

Scenario za film je baziran na knjizi Nomadland: Preživljavanje Amerike u dvadeset prvom vijeku koja je objavljena 2017. godine a autorica je Džesika (Jessica) Bruder.

Premijerno je prikazan na venecijanskom filmskom festivalu 2020. godine na kojem je osvojio i glavnu nagradu Zlatnog lava. Na Internacionalnom filmskom festuvalu u Torontu osvojio je nagradu publike.

Jasmila Žbanić sa osmijehom čestitala Dancu Tomasu Vinterbergu na osvojenom Oskaru

Jasmila Žbanić, bh. rediteljica filma “Quo vadis, Aida?”, ipak nije osvojila Oskara za najbolji međunarodni igrani film.

U toj kategoriji zlatni kipić odnio je danski film “Another Round”.

Žbanić je nakon dodjele Oskara objavila fotografiju s rediteljem pobjedničkog filma Tomasom Vinterbergom (Thomas).

– Čestitke Tomasu Vinterbetgu za osvajanje Oskara u kategoriji najboljeg međunarodnog igranog filma. Velika je čast biti nominiran zajedno s vrhunskim rediteljima – napisala je Jasmila u opisu fotografije na kojoj se oboje smiju.

Time je dokazala da ne žali, već da je ponosna što je nominirana te da podržava kolege.

Pratioci joj ostavili mnoštvo komentara naglašavajući kako je ona ponos države.Please follow and like us:


« (Previous News)Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS