Mali napasnici koji prenose bolesti

Spread the love

Krpeljni meningoencefalitis i lajmska borelioza (poznata i kao lajmska bolest) dvije su najčešće bolesti koje krpelji prenose. Ove bolesti se nazivaju bolestima žarišta, jer se krpelji nalaze u određenim zonama.

Nalik gripi
Ne mora se svako ko je inficiran razboljeti, ali opasnost od zaraze se povećava višestrukim i čestim ubodima krpelja. Zato se vakcinacija protiv krpeljnog meningoencefalitisa preporučuje osobama koje zbog posla borave u prirodnim staništima krpelja, kao i izletnicima, kamperima, planinarima, lovcima…

Krpeljni meningoencefalitis je virusna bolest centralnog nervnog sistema. Inkubacija bolesti, uglavnom, traje od sedam do 14 dana. Kod dvije trećine zaraženih osoba bolest se manifestira simptomima nalik gripi. Ako se razvije upala moždanih ovojnica, bolest obično počinje naglo, visokom temperaturom, jakom glavoboljom, mučninom, kočenjem vrata i osjetljivošću na svjetlost.

Teški slučaj
Upala moždanih ovojnica može prerasti u upalu mozga, a u najtežim slučajevima dolazi do poremećaja svijesti, prestanka disanja i smrti. S obzirom na to da nema specifičnog liječenja za krpeljni meningoencefalitis već se liječe simptomi, cijepljenje je od veće koristi. Moguća je i tzv. pasivna zaštita nakon uboda krpelja.

Mini vodič za ubod krpelja

obzirom da se ubod krpelja generalno ne osjeti ili se osjeti blagi svrbež, neophodno traženje krpelja nakon mogućeg izlaganja i njihovo odstranjivanje. Blagovremeno odstranjivanje krpelja će spriječiti prijenos infekcije i pomoći u njenoj prevenciji. Samo krpelj koji je zaražen može prenijeti zarazu. Za prijenos mikroorganizama iz krpelja u čovjeka, obično treba 36 do 48 sati. Uzročnik bolesti, spiralna bakterija borelija, ulazi u kožu na mjestu uboda krpelja.

Kako se manifestira ubod, koji su najčešći simptomi?

– Kada uđe u organizam, borelija se može širiti limfnim putem, izazivajući upalu i povećanje okolnih limfnih čvorova, ili se širi putem krvi do organa ili kožnih lokalizacija. Na mjestu ulaska borelije, u 75% bolesnikana se između 3. i 32. javlja crvenilo ili crvenilo sa zadebljanjem kože. Crvenilo se širi, često s centralnim izbljeđivanjem, do promjera od 50 cm. Ova kožna promjena se naziva migrirajući crvenilo (Erythema migrans) i predstavlja najbolji klinički znak Lajmske borelioze. Migrirajući eritem uglavnom traje nekoliko sedmica. Za vrijeme regresije mogu se pojaviti lezije koje postupno blijede, a kožne lezije koje su nestale, mogu se ponovo pojaviti u nejasnom, blijedom obliku. Prije ili u toku pojave kožnih promjena, bolesnici mogu osjećati klonulost, groznicu, povišenu temperaturu, glavobolju, ukočenost vrata, bolove u mišićima i zglobovima, bolove u krstima, mučninu, povraćanje i bolove u grlu. Za simptome je karakteristično da su povremeni i promjenjivi, ali klonulost i osjećaj slabosti mogu trajati sedmicama.

Može li ostaviti veće posljedice na zdravlje?

– Neprepoznata i neliječena lajmska bolest uzrokuje teške komplikacije i trajni invaliditet. Neurološki poremećaji (serozni meningitis, meningoencefalitis, neuritisi, paraliza facijalisa, koja može biti i obostrana) razviju se u oko 15% bolesnika nekoliko sedmica ili mjeseci nakon migrirajućeg eritema. Premda mogu trajati mjesecima, obično se u potpunosti povuku. Oštećenje srčanog mišića javlja se u oko 8% bolesnika unutar nekoliko sedmica od pojave migrirajućeg eritema. Artritis se razvija u oko 60% bolesnika nakon nekoliko sedmica, mjeseci ili čak godina od početka bolesti. Obično je zahvaćeno nekoliko velikih zglobova. Kod jednog broja bolesnika razvija se hronični artritis.

Savjet više

Spriječite ubod krpelja

Prije odlaska u šumu ili kretanja kroz duboku travu ili šikaru, odjeća i obuća trebaju biti prilagođeni boravku u prirodi i da spriječe ubod krpelja: rukavi i nogavice treba da budu dugi, nogavice uvučene u čarape i zatvorene cipele. Dobro je nositi odjeću svijetlih boja, jer se na njoj lakše uočavaju krpelji. Na gole i izložene dijelove tijela preporučuje se nanijeti repelent, sredstvo koje odbija krpelje. Nakon povratka iz prirode, obavezno pregledati svoje tijelo i odjeću, posebno dijelove tijela kože koja je tanka i nježna, kao što je iza uha, zatiljak, vrat, prepone, dojke, pazuhe, područje iza koljena, pupak. Kod djece treba pažljivo pregledati glavu. Krpelje treba odmah odstraniti i na taj način onemogućiti prenos borelija u organizam. Nakon toga treba se istuširati i promijeniti odjeću.

Ako je došlo do uboda krpelja, treba ga što prije otkloniti. Rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen za tijelo. Pincetom koju ste očistili antiseptičkim sredstvom, uhvatite krpelja što bliže glavici i lagano izvucite. Nemojte ga ničim premazivati (ulje, alkohol, petrolej, lak za nokte itd.), gnječiti, pritiskati, istiskati, jer na taj način podstičete krpelja da pojačano luči sekret i povećavate rizik od eventualne infekcije.Please follow and like us:


« (Previous News)
(Next News) »Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS