5 evropskih gradova koje je najbolje posjetiti u julu

Spread the love

Montpellier, Francuska

Ovaj grad na jugu Francuske privlači turiste svojim uskim uličicama, brojnim kafićima i restoranima, kao i fantastičnim muzejima. Ni ljubitelji šopinga neće ostati zakinuti, jer se ovdje francuski butici nalaze ispod srednjovjekovnih lukova a naći ćete i knjižare sa zdencem u dvorištu. U ovu mješavinu novog i starog dodajte još pregršt legendi i srednjovjekovni univerzitet i kao rezultat dobit ćete ovu oazu za uživanje. Samo malo izvan grada nalazi se i plaža.

San Marino, San Marino

Prednost San Marina je u tome što se nalazi na uzvišenju te čak i u julu tamo puše povjetarac koji klimu čini izuzetno ugodnom. Gradić Rimini s poznatim plažama vrlo je blizu a u San Marinu se ljeti održava festival klasične muzike s pregršt koncerata na otvorenom.

Lucca, Italija

Ljeto je poprilično izazovno razdoblje za posjetiti Toskanu zbog nesnosnih gužvi i velikih vrućina. Pa ipak, nećete se razočarati posjetite li Luccu u julu. Tada se održava Puccini festival i ako se nađete u blizini, nemojte ga preskočiti. Koncerti se održavaju navečer pored jezera, a postoji li išta ljepše od slušanja fenomenalne muzike za vrijeme ljetne večeri u romantičnoj Toskani?

Pamplona, Španija

Postoji li još neko ko nije čuo za trke bikova u Pamploni? Taj je događaj zapravo dio festivala San Fermin koji započinje vatrometom i obilježen je paradama kroz grad i brojnim muzičkim događanjima. Ako vas i ne privlači trka bikova, ovaj festival koji traje 9 dana nudi brojne druge stvari od kojih će vas neke sigurno oduševiti.

Ljubljana, Slovenija

Ljetne vrućine u Ljubljani nikad nisu nepodnošljive, a u gradu uglavnom nema prevelike gužve karakteristične za druge evropske metropole. U julu se u gradu održavaju brojne muzičke manifestacije poput Ljubljanskog festivala i festivala Europa Cantat. Za bijeg od gradskog asfalta posjetite jezero Bled samo 35 kilometara od Ljubljane.Please follow and like us:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

RSS